زمان تقریبی مطالعه: 1 دقیقه

اقدام

اقدام \eqdām\، روزنامه‌ای فارسی که در دو دورۀ مجزا به سردبیری عباس خلیلی در تهران انتشار یافت.
اقدام در دورۀ نخست، نشریه‌ای خبری و اجتماعی بود که در آغاز 3 بار در هفته، و از 1300 تا اواخر 1310 ش روزانه منتشر می‌شد. گرایش این روزنامه اسلامی بود و از رژیمی حمایت می‌کرد که با کودتای 1299 ش به قدرت رسیده بود. در بهمن 1301، ظاهراً به‌عنوان بخشی از سیاستهای انقباضی رضاخان، یک‌بار توقیف، و 4 شمارۀ آن با نام بیداری منتشر شد. اقدام در 4 صفحۀ پنج‌ستونی با ابعاد 54×41 سانتی‌متر انتشار می‌یافت.
در دورۀ بعد، از دی 1321 تا زمستان 1327، 3 بار در هفته منتشر شد. در آغاز کار، نشریه‌ای مستقل بود و از ابتدای سال 1321 ش از سید ضیاء طباطبایی حمایت می‌کرد، اما از سال بعد به‌شدت مخالف او شد. بعدها از حزب ناشناختۀ یاران حمایت کرد (در شماره‌های مختلف سالهای 1321-1322 ش). از 1324 ش به‌بعد، از ملی‌گرایان، و بعداً از دکتر محمد مصدق هواداری کرد. هر شمارۀ اقدام سرمقاله‌ای قوی به قلم خود خلیلی داشت. حملات اقدام به متفقین و برخی حکومتهای وقت، چند بار به توقیف آن انجامید و در هریک از دوره‌های توقیف با نشریۀ دیگری جایگزین شد. خود خلیلی نیز در این دوره‌ها بارها بازداشت، و چند ماه پس از آخرین توقیف انتشار نشریه، به‌عنوان سفیر ایران به اتیوپی فرستاده شد.
اقدام در دورۀ دوم، در 4 صفحۀ پنج‌ستونی با ابعاد 50×34 سانتی‌متر منتشر می‌شد. این روزنامه مصور، با بهای هر شماره 2 ریال، و اشتراک سالیانه 200 ریال بود که این بها در سالهای آخر افزایش یافت. دوره‌های ناقص هر دو دورۀ روزنامه در برخی کتابخانه‌ها موجود است.

مأخذ

آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.