استار تحصیلکرده
بهسختی میشود در میان سوپراستارها، جنتلمنها و یا جواناولهای سینما، یک آدم تحصیلکرده در مدارج بالا پیدا کرد، حالا چه برسد که دکتر هم باشد. پوریا پورسرخ از آن جمع اضدادهای سینمای ایران است. هرچند خوشپوشی و شوخوشنگ و پرانرژی بودن ذاتاً عنادی با تحصیلکرده و بچه درسخوان بودن ندارد، اما پیدا کردن بازیگری با تمام این خصوصیت خیلی راحت نیست. به هر ترتیب پورسرخ همه این ویژگیها را دارد. زمانی که با ژوبین سریال «وفا» مشهور شد، خیلیها او را با محمدرضا فروتن مقایسه کردند. پوریا پورسرخ در سینما هم شروع خوبی با «روز سوم» داشت و سابقه خوبی در کارهای محمدحسین لطیفی برای خود دستوپا کرد. او جز آن دسته از آدمهایی است که 24 ساعته هم کار کند وقت کم میآورد. همانقدر که در بازیگری جدی است، در شغل دوم و حتی ورزشش هم جدی است. شاید در بازیگری با نقدهای زیادی مواجه باشد اما پشتکار و معرفتش مثالزدنی است.
عالم بچگی
پوریا پورسرخ متولد 4 تیرماه 1356 و بزرگشده منطقه جردن تهران است. پوریا فرزند اول خانواده میباشد و دو خواهر به نام پگاه و پانتهآ و یک برادر به اسم رضا دارد. مادرش معلم زبان و پدر بازنشسته شرکت نفت است. پوریا از کودکی همانقدر که پرشروشور و سربههوا بود، درسخوان و باهوش هم بود. تنها نمره پایینش در دوران راهنمایی و دبیرستان، نمره انضباطش بوده است. او مدتی هم به همراه خانواده در شهرهای جنوبی زندگی میکرد. پوریا پورسرخ علی رقم میل باطنی خانواده رشته اصلاح نباتات را برای ادامه تحصیل در دانشگاه شیراز انتخاب کرد. مقطع کارشناسی ارشد فیزیولوژی گیاهی را در دانشگاه تهران گذراند. علاقهاش به رشته تحصیلیاش آنقدر بود که در همان دوران دانشجویی وارد بازار کار شد. بعد از اخذ مدرک کارشناسی ارشد هم مدتی برای کار به خارج از کشور رفت و همزمان تحصیلش را هم ادامه داد. پوریا پورسرخ قبل از ورودش به سینما هم، آنچنان دور از فضاهای هنری نبود. او سابقه فعالیت بهعنوان خبرنگار در نشریات هنری و اجتماعی ازجمله دنیای جوانان و همچنین کار در یک شرکت تبلیغاتی در دبی را دارد.
آغاز فعالیت هنری
پوریا پورسرخ هم مانند خیلی از همنسلیهایش بهترین دوران نوجوانیاش را در سالنهای سینما با تماشای آثار بهیادماندنی دهه 60 و 70 گذراند. همیشه از سینما لذت برده اما بیشتر بهعنوان سرگرمی و وقتگذرانی. پورسرخ میگوید بیشتر برای پیچاندن کلاسهای مدرسه به سینما میآمدیم و البته لذت زیادی هم از تماشای فیلم میبردیم. اما دغدغه سینما نداشتیم. به همین منوال پوریا پورسرخ بهصورت تصادفی و به قول خودش، قضا قدری حتی در کلاسهای بازیگری امین تارخ هم شرکت کرد. تا اینکه به بالاخره حضورش در کلاسهای کارگردانی محمدحسین لطیفی او را وارد دنیای حرفهای هنرپیشگی کرد. آشنایی از آنجا شکل گرفت و محمدحسین لطیفی در سال 84 برای حضور بهعنوان دستیار در مجموعه «فرار بزرگ» از او دعوت به عمل آورد. اما به دلایل نامعلوم یکی از بازیگران پروژه سرکار نیامد و پوریا پورسرخ بهطور کاملاً اتفاقی جای او را گرفت.
شهرت
پورسرخ تازهکار پس از حدود دو سال غیبت، سال 1385 بازگشتی افتخارآفرین به دنیای بازگیری داشت. اولین پیشنهاد بازهم محمدحسین لطیفی بود و «وفا». سریالی که نام پوریا پورسرخ و هانیه توسلی را بر سر زبانها انداخت و بهعنوان چهرههای جدید سینما و تلویزیون مطرح کرد. پورسرخ در همان سال با سه فیلم به روی پردههای سینما آمد. او برای بازی در فیلم سینمای «روز سوم» بازهم به کارگردانی محمدحسین لطیفی، نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد از جشنواره فیلم فجر شد.
تبعات شهرت
پس از مطرحشدن پوریا پورسرخ در جامعه هنری شایعات فراوانی از سوی افراد و نشریات مختلف به دنبال او راه افتاد. پورسرخ همواره با خونسردی و متانت خاصی با این شایعات برخورد کرد و توانست خود را از این فضای پرتشویش برهاند. او معتقد است شایعه هست و خواهد بود. نا گریزیم آنها را بپذیریم. اصلاً اهل شکایت از نشریات نیست و میگوید بدیهی است که این شایعات را برای فروش بیشتر تیتر یک کنند.
سینما و تلویزیون
پوریا پورسرخ فعالیتش در سینما را با آثاری همچون «عیار 14»، «دلخون»، «شیر و عسل»، «آقای الف»، «روز رستاخیز»، «خالتور» و ... ادامه داد. او در کمدیهای آرش معیریان معمولاً نقشهایی را بازی میکند که مخاطبین را یا کاراکترهای بزنبهادر فیلم فارسیها میاندازد. حضور پوریا پورسرخ در تلویزیون هم همانقدر پررنگ بوده است. شاید بتوان او را یکی از خوششانسترین بازیگران تلویزیونی دانست. زیرا که اغلب سریالهایی که پوریا پورسرخ در آن بازی کرده است، تبدیل به پربینندهترین سریالهای آن مقطع شدهاند. از همان «وفا» گرفته تا «صاحب دلان»، «روز حسرت»، «رستگاران» و همین اواخر «کیمیا» و «برادر». بهجز محمدحسین لطیفی، کارگردانی مثل حسین سهیلی زاده، جواد افشار و سیروس مقدم هم علاقه زیادی به همکاری با آقای دکتر نشان دادهاند. پوریا پورسرخ میگوید: «یکی از چیزهایی که خیلی به آن میبالم این است که تا حالا نشده با کارگردانی کار کنم و برای پروژه بعدی همان کارگردان انتخاب نشوم. و این را مدیون خوشقولی، انضباط و خوشرفتاریام هستم.» پورسرخ تاکنون سه مرتبه برای بازی در مجموعههای «وفا»، «کیمیا» و«برادر» نامزد دریافت جایزه بهترین بازیگر نقش اول مرد درام از جشنواره حافظ شده است.
ترینها
پوریا پورسرخ سابقه حضور در دو تا از ترینهای سینما و تلویزیون را هم دارد. اولی بازی در مجموعه «کیمیا»، که بلندترین مجموعه تلویزیونی ایران بوده است. دومی همبازی در فیلم سینمایی «آقای الف» ساخته علی عطشانی که اولترین (بالاخره خواستیم ترین داشته باشد) فیلم سهبعدی سینمای ایران است. پوریا پورسرخ در این فیلم نقش آقای الف را بازی میکرد.
ازدواج
پوریا پورسرخ در حالی که پنجمین دهه زندگیاش را میگذراند همچنان مجرد است. او در این مورد میگوید: «مطمئنان من هم مثل هر آدم نرمال دیگری این اتفاق را در زندگیام تجربه خواهم کرد. قطعاً به آن فکر میکنم و ایدهآلهای خودم را دارم. ولی تا زمانی که پیش نیاید، لزومی نمیبینم که راجع به آن صحبت کنم و حواشی رسانهای برای خودم ایجاد کنم. چون زمانی که این اتفاق بیفتد، همه متوجه خواهند شد.»
ورزش
ورزش را از کودکی دنبال میکرده و از به قول معروف فوتبالی دوآتشهای بوده است. دوست صمیمی علی کریمی و طرفدار پروپاقرص پرسپولیس و رئال مادرید است. اما ورزش حرفهای را بعدها در رشته بدنسازی دنبال کرده است. البته خودش میگوید: «از کودکی تا الآن ورزشهای زیادی را تجربه کردهام.» او کمربند مشکی تکواندو هم دارد.
شغل دوم
همانطور که گفتیم پوریا پورسرخ دکتری فیزیولوژی گیاهی دارد و در کنار بازیگری به کار طراحی فضای سبز و ترجمه مقاله برای مجلههای علمی مشغول است. پوریا پورسرخ در تمام این سالها با تلاش شبانهروزی سعی داشته اهدافش در هر دو زمینه علم و هنر را دنبال کند.
جورواجور
محسن تنابنده، امیر آقایی و بیش از همه مهدی پاکدل بازیگران موردعلاقه پوریا پورسرخ در این هستند.
محمدحسین لطیفی و عنایتی، دیگر دوستان صمیمی آقای بازیگرند.
پورسرخ کموبیش در فعالیتهای خیرخواهانه هم شرکت کرده است. او بهعنوان سفیر مبارزه با دخانیات در خیریه روشنایی امید حضور دارد. پوریا پورسرخ در همین راستا قول داده است، هیچگاه نقش آدمهای سیگاری را بازی نکند.
از حسادت متنفر است و روی شرافتش قسم میخورد که هیچوقت دامنگیر این خصلت خجالتآور نشده است. او میگوید: «همیشه مانند دوندههای ماراتن به هدفم نگاه کردهام و هرگز برای پیشرفت خودم به کسی ضربه نزدم. نسبت به کسانی هم که به من حسادت میکنم حس بدی ندارم. اما خودم هرگز به کسی حسادت نکردهام.»
پوریا پورسرخ طرفدار به قول خودش مریض سریال «بازی تاجوتخت» است. کلن یک فیلم بین حرفهای است و آثار روز سینمای جهان را دنبال میکند.
کاراکتر ابوالفضل پورعرب در «نرگس» و صابر ابر در فیلم «درباره الی» نقشهایی بودهاند که پورسرخ آرزوی بازی کردن آنها را داشته است.
مطالعاتش بیشتر درزمینهٔ رشته تحصیلیاش و روانشناسی است تا رمان و ... .
پوریا پورسرخ معتقد است چند سال زود وارد سینما شده است و این اتفاق تبعات ناگواری برایش داشته است. این در حالی است که او برای بازی در «روز سوم» نامزد دریافت جایزه هم شد. پورسرخ اظهار میکند که: «همان نامزدی پدرم را درآورد. به خاطر اینکه خیلیها من را در حد و اندازههای آن نقش نمیدانستند. اگر دو سال بعد همان نقش را بازی میکردم، میپذیرفتندم. همه میگفتند تا همین دو سه ماه پیش کسی او را نمیشناخت و عکسش روی مجلههای عامهپسند بود. همین هم حساسیتها را برمیانگیخت. در این میان چوب عقده بعضیها را خوردم.»
پوریا پورسرخ ارادت خاصی به ناصر تقوایی دارد و میگوید: «حاضرم کفش ایشان را واکس بزنم و بعد بروی صحنه بروم.» البته پوریا پورسرخ هیچگاه تجربه همکاری با ناصر تقوایی را نداشته است.
انتقاد پوریا پورسرخ از حاشیههای مرگ علی طباطبایی و بیتالله عباسپور
«قهرمان جهان، بیتالله عزیز را از دست دادیم. بعد دوستانی که سختترین حرکت ورزش عمرشون بستن بند کفششون بوده، کارشناس میشن و بیماری رو به مصرف مکمل ربط میدن. بیتوجه به خواهشهای خانواده و تقاضای جامعه برای پرهیز از این حرفها... این بازی دفعه اول نیست که اتفاق افتاده و آخرین بار هم نخواهد بود... قصه فقط مخصوص علی طباطبایی عزیز و یا شادروان نیما وارسته نیست... معروف و ناشناس هم نمیشناسه. هر کدوم از ما شرایط مشابه رو در خانواده و دوستان تجربه کردیم، در حالی که خودمون را از این فرهنگ بیفرهنگ جدا میدویم.»