زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

آپارتمان





آپارتمان به یک واحد از یک مجتمع مسکونى گفته می‌شود.
[۱] جعفری لنگرودی، محمدجعفر، مبسوط در ترمینولوژى حقوق، ج۱، ص۷.


این عنوان از عناوین مستحدثه است که فقهاء از آن در باب صلح - به مناسبت بحث از موارد نزاع در ساختمان مشترک یا داراى طبقات- به طور کلّى سخن گفته‌اند که قابل تطبیق بر آپارتمان‌هاى امروزى است و مسائلی همچون احکام ملکیت، خرید و فروش و حقوق ساکنین آپارتمان را بیان نموده‌اند.


۱ - انواع ملکیت آپارتمان



ملکیت آپارتمان به دو گونه مشاع (با شراکت دیگرى) و اختصاصى (بدون شراکت دیگرى) مى‌باشد. بنابراین، در بخش‌هاى مشترک آپارتمان احکام ملکیت مشاع جارى است.

۲ - خرید و فروش آپارتمان



خرید و فروش آپارتمان جایز است. همچنین پیش فروش آپارتمانى که در حال ساخت است، اگر مشتمل بر غرر نباشد، جایز است. این نوع خرید و فروش، بیع سلف است که باید تمام شرایط آن را- مانند مشخص بودن زمان تحویل و زمان پرداخت تمام قیمت- داشته باشد. بنابراین، اگر آپارتمان به صورت قسطى بدون مشخص شدن قیمت و زمان تحویل پیش فروش شود، بیع باطل است و نیز اگر مقدارى از قیمت دریافت شود، بیع به همان میزان صحیح بوده و در بقیه باطل است.

۳ - حقوق ساکنان آپارتمان



هیچ یک از مالکان طبقه بالا و پایین نمى‌تواند دیگرى را مجبور به تعمیر سقف مشترک نماید و در این که یکى از آن دو براى تعمیر باید از دیگرى اجازه بگیرد یا نه؟ اختلاف است.
همچنین هیچ یک حق ندارد دیگرى را بر تعمیر دیوار طبقه پایین که دیوار طبقه بالا روى آن بنا نهاده شده است مجبور کند، مگر این که به واسطه عقدى، تعمیر آن بر صاحب طبقه پایین لازم گردیده باشد.

۴ - پانویس


 
۱. جعفری لنگرودی، محمدجعفر، مبسوط در ترمینولوژى حقوق، ج۱، ص۷.
۲. خامنه ای، سیدعلی، اجوبة الاستفتائات، ج۲، ص۱۸۸.    
۳. نجفی جواهری، محمدحسن، جواهر الکلام، ج۲۶، ص۲۶۶-۲۶۷.    
۴. نجفی جواهری، محمدحسن، جواهر الکلام، ج۲۶، ص۲۷۱.    


۵ - منبع



فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام، ج۱، ص۱۱۶-۱۱۷.    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.