زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

توقیع آثار پرداخت زکات





آثار پرداخت زکات بخشی از مطالبی است که امام زمان (علیه‌السّلام) در جواب سؤال‌های اسحاق بن یعقوب، در توقیع مبارک خود مرقوم فرموده‌اند.


۱ - متن توقیع



«امّا اَمْوالُکُمْ فَلا نَقْبَلُها اِلاّ لِتَطَهَّرُوا، فَمَنْ شاءَ فَلْیَصِلْ وَمَنْ شاءَ فَلْیَقْطَعْ، فَما آتانی اللّهُ خَیْرٌ مِمّا آتاکُمْ؛
امّا اموال شما، پس آن‌ها را نمی‌پذیریم، مگر به خاطر این که پاک شوید. پس هر که می‌خواهد، بپردازد، و هر که نمی‌خواهد، نپردازد. آن چه خدا به ما عطا کرده، از آن چه به شما عطا نموده بهتر است».

۲ - شرح توقیع



این عبارت، بخشی از مطالبی است که امام زمان (علیه‌السّلام) در جواب سؤال‌های اسحاق بن یعقوب، در توقیع مبارک خود مرقوم فرموده‌اند. اسحاق بن یعقوب می‌گوید: سؤال‌هایی را گرد آوردم و به سفیر دوم حضرت، محمد بن عثمان عمری، عرضه کردم و از او خواستم که آن‌ها را خدمت آن حضرت برساند و پاسخ شان را نیز درخواست کند. حضرت (علیه‌السّلام) در توقیعی، به خط مبارک خود، بعد از تذکّر اموری، چنین فرمودند:
امّا اموالتان، پس هرگز، ما آن‌ها را قبول نمی‌کنیم، مگر برای آن که پاک شوید؛ حال، هر که می‌خواهد مالش را بفرستد و هر که نمی‌خواهد، نفرستد. آن چه خدا به ما عطا کرده، از آن چه به شما عطا شده، بهتر است.
حضرت (علیه‌السّلام) در این کلام مبارک، به این نکته اشاره می‌کند که ثمره پرداخت حقوق مالی واجب، به خود انسان برمی‌گردد و امام (علیه‌السّلام) این اموال را می‌گیرد تا نفسِ پرداخت کنندگان پاک شود، نه این که امام به آن‌ها محتاج باشد. قرآن کریم نیز در آیه زکات به این نکته اشاره کرده است:
«خُذْ مِنْ اَمْوالِهِمْ صَدَقَةً تُطَهِّرُهُمْ وَتُزَکّیهِمْ بِها وَصَلِّ عَلَیْهِمْ اِنَّ صَلاتَکَ سَکَنٌ لَهُمْ؛ از اموال آنان، صدقه (زکات) اخذ کن تا آنان را پاک گردانی و تزکیه کنی؛ و بر آنان درود بفرست و دعا کن، که دعای تو مایه آرامش آنان خواهد بود».

۳ - پانویس


 
۱. ابن بابویه، محمد بن علی، کمال الدین، ج۲، ص۴۸۴، ح۴.    
۲. طوسی، ابوجعفر محمد بن حسن، احتجاج، ج۲، ص۲۸۳.    
۳. طبرسی، فضل بن حسن، اعلام الوری، ج۲، ص۲۷۱.    
۴. اربلی، ابن ابی الفتح، کشف الغمة، ج۳، ص۳۳۹.    
۵. راوندی، ابن هبه الله، الخرائج و الجرائح، ج۳، ص۱۱۱۴.    
۶. مجلسی، محمد باقر، بحارالانوار، ج۵۳، ص۱۸۰، ح۱۰.    
۷. توبه/سوره۹، آیه۱۰۳.    


۴ - منبع


سایت اندیشه، برگرفته از مقاله «زکات، پاک کننده نفس»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۰۶/۲.    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.