زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

مکان اعتکاف (قرآن)





مکان اعتکاف باید در مجاورت کعبه و مساجد باشد.


۱ - پاکیزگی مکان اعتکاف



الف) لزوم پاکیزه نگه داشتن مکان اعتکاف:
«واذ جعلنا البیت مثابة للناس وامنا واتخذوا من مقام ابر اهیم مصلی وعهدنا الی ابر اهیم واسماعیل ان طهر ا بیتی للطائفین والعاکفین والر کع السجود: و (به خاطر بیاورید) هنگامی که خانه کعبه را محل بازگشت و مرکز امن و امان برای مردم قرار دادیم! و (برای تجدید خاطره،) از مقام ابراهیم ، عبادتگاهی برای خود انتخاب کنید! و ما به ابراهیم و اسماعیل امر کردیم که: «خانه مرا برای طواف کنندگان و مجاوران و رکوع کنندگان و سجده کنندگان، پاک و پاکیزه کنید! » »
ب) ماموریت ابراهیم و اسماعیل (علیهما السلام)، به تطهیر کعبه، برای معتکفان:
«واذ جعلنا البیت مثابة للناس وامنا واتخذوا من مقام ابر اهیم مصلی وعهدنا الی ابر اهیم واسماعیل ان طهر ا بیتی للطائفین والعاکفین والر کع السجود: و (به خاطر بیاورید) هنگامی که خانه کعبه را محل بازگشت و مرکز امن و امان برای مردم قرار دادیم! و (برای تجدید خاطره،) از مقام ابراهیم، عبادتگاهی برای خود انتخاب کنید! و ما به ابراهیم و اسماعیل امر کردیم که: «خانه مرا برای طواف کنندگان و مجاوران و رکوع کنندگان و سجده کنندگان، پاک و پاکیزه کنید! » »

۲ - مکان اعتکاف




۲.۱ - مجاورت کعبه


مجاورت کعبه، مکان اعتکاف در شریعت ابراهیم علیه‌السّلام :
«واذ جعلنا البیت مثابة للناس وامنا واتخذوا من مقام ابر اهیم مصلی وعهدنا الی ابر اهیم واسماعیل ان طهر ا بیتی للطائفین والعاکفین والر کع السجود: و (به خاطر بیاورید) هنگامی که خانه کعبه را محل بازگشت و مرکز امن و امان برای مردم قرار دادیم! و (برای تجدید خاطره،) از مقام ابراهیم، عبادتگاهی برای خود انتخاب کنید! و ما به ابراهیم و اسماعیل امر کردیم که: «خانه مرا برای طواف کنندگان و مجاوران و رکوع کنندگان و سجده کنندگان، پاک و پاکیزه کنید! » »برداشت، بر این اساس است که واژه «عاکفین» در آیه به معنای اعتکاف کنندگان و اقامت کنندگان در مجاورت کعبه برای عبادت خداوند باشد.

۲.۲ - مساجد


الف) م ساجد، محل برگزاری اعتکاف:
«... ولا تباشر وهن وانتم عاکفون فی المساجد... : ... و در حالی که در مساجد به اعتکاف پرداخته‌اید، با زنان آمیزش نکنید!. ..»
ب) مکان بودن مساجد برای اعتکاف از حدود و آیات الهی و غیر قابل نقض:
«... ولا تباشر وهن وانتم عاکفون فی المساجد تلک حدود اللـه فلا تقر بوها کذلک یبین اللـه آیاته للناس لعلهم یتقون: ... و در حالی که در مساجد به اعتکاف پرداخته‌اید، با زنان آمیزش نکنید! این، مرزهای الهی است؛ پس به آن نزدیک نشوید! خداوند، این چنین آیات خود را برای مردم، روشن می‌سازد، باشد که پرهیزکار گردند! »

۳ - پانویس


 
۱. بقره/سوره۲، آیه۱۲۵.    
۲. بقره/سوره۲، آیه۱۲۵.    
۳. بقره/سوره۲، آیه۱۲۵.    
۴. طوسی، محمد بن حسن، التبیان فی تفسیر القرآن، ج۱، ص۴۵۴.    
۵. فخررازی، محمد بن عمر، التفسیر الکبیر، ج۴، ص۴۷.    
۶. آلوسی، شهاب الدین، روح المعانی، ج۹، ص۱۳۶.    
۷. زمخشری، محمود بن عمر، الکشاف، ج۱، ص۱۸۵.    
۸. آلوسی، شهاب الدین، روح المعانی، ج۱، ص۳۷۹.    
۹. بقره/سوره۲، آیه۱۸۷.    
۱۰. بقره/سوره۲، آیه۱۸۷.    


۴ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۴، ص۵۷، برگرفته از مقاله «مکان اعتکاف».    


رده‌های این صفحه : اعتکاف | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.