ابراهیم خان ظهیرالدوله
ابراهیم خان ظهیرالدوله از ۱۲۱۶ تا ۱۲۴۰ هجری قمری در دوره حکومت فتحعلیشاه قاجار حاکم کرمان بودهاست. ابراهیم خان که از خویشاوندان نزدیک شاه قاجار، پسر عمو، پسرخوانده و داماد فتحعلیشاه و از امیران و فرمانروایان اوایل دورهٔ قاجاریه بودهاست. وی با مردم ستمدیدهٔ کرمان رفتاری مسالمتآمیز داشت و در آبادانی این شهر بسیار کوشید. بناها و قنوات و مزارع بسیاری در شهر و اطراف آن احداث کرد. باغ شاهزاده (باغ شازده) ماهان نیز از ابنیه ساخت ایشان هست
مهمترین بناهای به جامانده از ابراهیم خان در کرمان
- مدرسهٔ ابراهیمخان (ابراهیمیه)- ۱۲۳۲ق/۱۸۱۷م
- مجموعهٔ ابراهیمخان شامل حمام، بازار، آبانبار و خلوتخانه
- دروازهٔ ارک
در دوران فرمانروایی در کرمان مبادرت به ایجاد یک سری بناهای بسیار ارزنده در مرکز شهر و جنب مجموعه گنجعلیخان نمودهاست که امروز این بناها یکی از چند مجموعه تاریخی کرمان را تشکیل میدهد این مجموعه عبارت است از بازار حمام آبانبار مدرسه. از مهمترین بناهای او در کرمان مدرسهٔ ابراهیمخان (ابراهیمیه) است که در ۱۲۳۲ق/۱۸۱۷ ساخته شدهاست. مدرسه که اکنون نیز برجاست نمونههای زیبایی از کاشیکاری، و مقرنسسازی و گچبری به چشم میخورد. مجموعه ابراهیم خان تا حدود زیادی از فضاهای معماری صفوی الهام گرفته و اکنون یکی از مجموعههای با ارزش و زیبای آثار تاریخی کرمان است. دروازهٔ ارک نیز از ساختههای او است.
بازماندگان
ظهیرالدوله به هنگام در گذشت ۲۱۰ دختر و ۲۰ پسر از خود برجای گذاشت. یکی از فرزندان او عباسقلیخان بود که جانشین پدر در کرمان گردید. فرزند دیگر او رستمخان با گوهر خانم دختر فتحعلی شاه ازدواج کرد. دیگر فرزند او حاج محمدکریمخان کرمانی است که از شاگردان شیخ احمد احسائی و سید کاظم رشتی بود و بعدها از پیشوایان برجستهٔ شیخیه گردید.
نادر ابراهیمی نویسنده و فیلمساز معاصر، یکی از نوادگان اوست.
جستارهای وابسته
پانویس
- ↑ منصف (۲۰۱۷-۰۴-۰۲). «ابراهیم خان ظهیر الدوله». دریافتشده در ۲۰۱۷-۰۴-۰۲.
- ↑ "ابراهیم خان ظهیرالدوله | بانک اطلاعات رجال". rijaldb.com (به انگلیسی). Retrieved 2018-09-21.
- ↑ دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، مدخل «ابراهیمخان ظهیرالدوله قاجار»
- ↑ «دائرةالمعارف بزرگ اسلامی: ابراهیم خان ظهیرالدوله قاجار». www.cgie.org.ir. دریافتشده در ۲۰۱۸-۰۹-۲۱.
- ↑ http://www.chouk.ir/honarmandan/4430-2013-07-22-08-59-00.html