بازی ازدحامی
بازیهای ازدحامی دستهای در نظریهٔ بازیها هستند که در سال ۱۹۷۳ توسط رزنتال مطرح شدند. در یک بازی ازدحامی بازیکنان و منابع را تعریف میکنیم و سود هر بازیکن به منابعی که انتخاب میکند و تعداد بازیکنانی که همان منابع را انتخاب میکنند بستگی دارد. بازیهای ازدحامی حالت خاصی از بازیهای پتانسیل میباشند. رزنتال ثابت کرد که هر بازی ازدحامی یک بازی پتانسیل نیز میباشد و بعدها مندرر و شاپلی (۱۹۹۶) عکس آن را اثبات کردند: به ازای هر بازی پتانسیلی، یک بازی ازدحامی با تابع پتانسیل یکسان موجود است.
مقدمه
یک شبکهٔ ترافیکی را در نظر بگیرید که دو بازیکن از نقطهٔ O حرکت خود را آغاز میکنند و میخواهند به نقطهٔ T برسند. فرض کنید نقطهٔ O با مسیرهای ارتباطی A و B به نقطهٔ T متصل است، به صورتی که مسیر A کمی از مسیر B طول کمتری دارد (به عبارت دیگر مسیر A با احتمال بیشتری توسط هر بازیکن انتخاب میشود). اما هردو راه ارتباطی به سادگی شلوغ میشود؛ به این معنا که هر چه تعداد بازیکن بیشتری از یک مسیر عبور کنند تأخیر هر بازیکن بیشتر میشود. در نتیجه عبور هر دو بازیکن از مسیر یکسان باعث تأخیر اضافی خواهد شد. نتیجهٔ مطلوب در این بازی درصورتی کسب میشود که دو بازیکن همکاری کرده و از مسیرهای متفاوتی عبور کنند. آیا میتوان چنین نتیجهای گرفت؟ و اگر چنین است، هزینهٔ هر بازیکن چه خواهد بود؟
تعریف
بازیهای ازدحامی گسسته دارای اجزای زیرند:
- یک مجموعه از عناصر ازدحامپذیر
- بازیکن
- یک مجموعه متناهی از استراتژیهای برای هر بازیکن بدین صورت که هر استراتژیزیرمجموعهای ازمیباشد.
- بهازای هر عنصر و یک بردار از استراتژیهای، باری که این عنصر متحمل میشود به صورتمیباشد.
- بهازای هر عنصر ، یک تابع تأخیر به صورت
- بهازای استراتژی داده شده، بازیکنتأخیری معادلمتحمل میشود. فرض کنید که هرمثبت و صعودی به صورت یکنواخت است.
مثال
گراف جهتدار زیر را در نظر بگیرید. هر بازیکن دو استراتژی برای انتخاب دارد تا از A به B برسد. در نتیجه در کل ۴ حالت برای رسیدن بازیکنان به مقصد موجود است. ماتریس زیر، هزینهٔ بازیکنان را به صورت تأخیری که بسته به انتخابشان متحمل میشوند، نشان میدهد.
p2/p1 | A | B |
---|---|---|
A | (۵٬۵) | (۲٬۳) |
B | (۳٬۲) | (۶٬۶) |
در این بازی، استراتژیهای (A,B) و (B,A) تعادل نش خالص هستند. این بدین دلیل است که هر تغییری توسط هر بازیکن باعث افزایش هزینهٔ او میشود (توجه کنید که اعداد جدول هزینه را نشان میدهند. در نتیجه بازیکنان مقادیر کوچکتر را ترجیح میدهند)
وجود تعادل نش
وجود تعادل نش را میتوان با ساختن یک تابع پتانسیلی که به هر وضعیت خروجی یک مقدار نسبت میدهد اثبات کرد. علاوه بر این، ساختن این تابع نشان میدهد یافتن بهترین پاسخ به صورت تکرارشونده به تعادل نش منجر میشود. تابع ذکرشده را به صورت
حالتی را در نظر بگیرید که بازیکن
بازیهای ازدحامی پیوسته
بازیهای ازدحامی پیوسته حالت حدی این نوع بازیها بهطوریکه
وجود تعادل در حالت پیوسته
توجه کنید در این حالت استراتژیها مجموعه استراتژی پروفایلهای
به عنوان تابع استراتژی،
آخرین گام این است که نشان دهیم، کوچکترین مقدار
بنابراین، تغییرات در پتانسیل تقریباً برابر با
کیفیت راه حلها و هزینهٔ هرج و مرج
به دلیل وجود تعادل نش در بازیهای ادغامی پیوسته، طبعاً موضوع بعدی تجزیه و تحلیل کیفیت این تعادلها میباشد. میزان کیفیت تعادلها را به صورت نسبت مجموع تأخیر در تعادل نش و حالت بهینه که به هزینهٔ هرج و مرج معروف است، استخراج میکنیم. در ابتدا، با یک شرط بر روی توابع تأخیر کار را آغاز میکنیم:
تعریف تأخیر
حال اگر تأخیر
جستارهای وابسته
منابع
- Vazirani, Vijay V.; Nisan, Noam; Roughgarden, Tim; Tardos, Éva (2007). Algorithmic Game Theory (PDF). Cambridge, UK: Cambridge University Press. ISBN 0-521-87282-0.
- Rosenthal, Robert W. (1973), "A class of games possessing pure-strategy Nash equilibria", International Journal of Game Theory, 2: 65–67, doi:10.1007/BF01737559, MR 0319584.
پیوند به بیرون
- یادداشتهای سخنرانی از یشای منصور در مورد پتانسیل و تراکم بازیها
- ּبازیهای تخصیص منابع تا حدودی مربوط به بازیهای ازدحامی میباشند.
- ↑ Kukushkin, N. S.; Men'Shikov, I. S.; Men'Shikova, O. R.; Morozov, V. V. (1990). "Resource allocation games". Computational Mathematics and Modeling. 1 (4): 433. doi:10.1007/BF01128293.