نظریه اشتورم-لیوویل
در ریاضیات و کاربردها، یک معادلهٔ اشتورم-لیوویل کلاسیک، نامگذاری شده به نام ژاک شارل فرانسوا استورم (۱۸۵۵-۱۸۰۳) و جوزف لیوویل (۱۸۸۲-۱۸۰۹) یک معادلهٔ دیفرانسیل خطی مرتبهٔ دوم حقیقی به صورت
است که در آن y تابعی از متغیر x میباشد. توابع
مقدار λ در معادله مشخص نیست. یافتن مقادیری از λ که به ازای آن مقادیر، پاسخی غیربدیهی(پاسخ بدیهی یعنی جواب حاصل برابر صفر شود و غیر بدیهی یعنی جواب حاصل ناصفر شود) برای معادلهٔ ۱ که شرایط مرزی را نیز ارضا میکند وجود داشته باشد، جزئی از مسئله به نام مسئلهٔ اشتورم-لیوویل است. ( S–L) problem) )
این مقادیر λ اگر موجود باشند، ویژهمقدارهای مسئلهٔ مقدار مرزی تعریف شده توسط معادلهٔ بالا و شرایط مرزی تعیین شده خوانده میشوند. پاسخهای متناظر به هر λ، ویژهتابعهای مسئله نامیده میشوند.
تحت فرضیات آورده شده در بالا برای ضرایب، این معادله و ضرایب آن، یک عملگر دیفرانسیلی هرمیتی در یک فضای تابع تعریف شده با شرایط مرزی تعریف میکنند. نظریه بررسی وجود و رفتار مجانبی ویژهمقدارها، بررسی کیفی ویژهتابعها و تمامیت آنها در یک فضای تابع مناسب با نام نظریه اشتورم-لیوویل خوانده میشود. این نظریه در ریاضیات کاربردی بسیار مهم است و مسائل اشتورم-لیوویل بسیار معمول هستند، به خصوص هنگام روبهرو شدن با معادلات دیفرانسیل خطی با مشتقات پارهای جداییپذیر.