دینامیک سیالات
دینامیک شارهها یا دینامیک سیالات، (به انگلیسی: Fluid dynamics) نام یکی از شاخههای بسیار پرکاربرد و وسیع مکانیک سیّالات است که حرکت شارهها را مورد مطالعه قرار میدهد. دینامیک شارهها خود دو شاخهٔ هیدرودینامیک (بررسی حرکت مایعات) و آیرودینامیک (بررسی حرکت هوا و گازهای دیگر) را شامل میشود. لئونارد اویلر و دانیل برنولی از پیشگامان این دانش بودند.
مهمترین کاربردهای دینامیک سیّالات در مهندسی شیمی، هواشناسی، مهندسی عمران، مهندسی پزشکی، مهندسی هوافضا، نجوم و ستارهشناسی، علوم دریایی، صنایع خودرو سازی، کشتی سازی، و موارد متعدد علمی و کاربردی دیگر است.
از آنجا که دینامیک سیّالات پدیدههای پیچیدهای همچون جریانهای آشفته، امواج شوک در سرعتهای مافوق صوت، و سامانههای بی نظم را شامل میشود، بخش عمدهای از پیشرفتهای علمی در ریاضیّات کاربردی و در فیزیک به خاطر تلاش در حل اینگونه مسایل حاصل شدهاست.
معادلات دینامیک سیالات
به حالت کلی میتوان معادلات دینامیک را که تابعی از قوانین حرکتی است به صورت زیر تعریف کرد:
Pr:1/4kl
ردهبندی
جریان پایا
جریان پایا (Steady Flow) جریانی است که سرعت ذرات یک نقطه از فضا در سیال وابستگی به زمان نداشته باشد یا بنا به تعریفی دیگر اگر یک سرعت سنج را در نقطهای از سیال بگذاریم و سرعت تمام ذراتی که از آن رد میشود یکسان باشد، جریان پایا و در غیر اینصورت ناپایا است. برای جریان سیال در سه بعد، معادلات زیر تعریف میشوند:
و اگر جریان چرخشی نباشد معادلات به شکل سادهتر زیر تقلیل مییابند:
جستارهای وابسته
منابع
- ↑ مکانیک سیالات نوشته اروینگ شیمز ترجمه علیرضا انتظاری انتشارات نورپردازان صفحهٔ ۱۱۲
- ↑ فیزیک هالیدی جلد دوم صفحهٔ ۲۴