راگبی در ایران
راگبی در ایران ورزشی جوان و در حال پیشرفت است. برخلاف ظاهر پر برخورد و مهیج این ورزش، اعضای این کمیته و بازیکنان این ورزش بیش از ۷۰ درصد از قشرهای تحصیل کرده جامعه و جزء متخصصین هستند. Rugby به اکثر ورزش هایی که با توپ در زمین چمن ( یا فضای باز ) بازی میشه گفته میشه.
جالبه این رو بدونید که زادگاه راگبی برخلاف فوتبال آمریکایی، انگلیس میباشد . سال 1390 دکتر حسن میرزاآقابیک سمت ریاست مدیریت راگبی کشور را عهده دار شدند .در آن زمان راگبی کشور تحت عنوان فدراسیون فعالیت میکرد که با کشمکش های مختلف تبدیل به انجمن گردید. از زمان ورود آقای آقایبیک مجموعه راگبی دارای ساختار گردید و ایشان با تشکیل کمیته های مختلف در درون انجمن در توسعه و موفقیت راگبی سهم بسزایی دارند. در دوران آقای آقابیک مسابقات و لیگ استانی راه اندازی و برگزار گردید. که در رشد این ورزش تأثیر مهمی ایفاد کرد. از دستاوردهای مهم دکتر حسن میرزاآقابیک کسب قهرمانی غرب آسیا بوده است. و ایشان در اواخر سال 1399 بدلیل قانون منع فعالیت بازنشستگان سکان ریاست راگبی کشور ایران را به دکتر میرمهدی حسینی دادند.البته میرمهدی حسینی بیش از یکسال عضو هیئت رئیسه راگبی بود. و با تغییرات بوجود آمده ریاست انجمن راگبی را میرمهدی حسینی عهده دار شدند و آقای حسن میرزاآقابیک بعنوان عضو هیئت رئیسه و مشاور ارشد انجمن فعالیت می نمایند. از دوران ورود میرمهدی حسینی ساختار قبلی راگبی حفظ و با تغییرات جزئی و چارچوب جدیدی نسبت به توسعه راگبی ترسیم نمودند و با بکارگیری استاندارهای swot سعی در بهبود و پیشرفت دادند. سفرهای استانی یکی دیگر از برنامه های این دوره میباشد که تلاش بر اجرای آن دارند تا در جهت هر چه بهتر توسعه راگبی در استانها کمک کنند. و ایجاد کمیته پیش کسوتان یکی دیگر از برنامه های انجمن راگبی در جهت استفاده از پیشکسوتان برای رشد راگبی کشور ایران است.میرمهدی حسینی سعی در راه اندازی مدرسه راگبی در شهرهای بزرگ ایران دارد..
تاریخچه
قبل از انقلاب
در ایران قبل از انقلاب جمهوری اسلامی به صورت غیررسمی ورزش راگبی مخصوصاً در تربیت بدنی نیروهای نظامی به اجرا درآمد و یک بازی غیررسمی با تیم ملوان و سربازان انگلیسی انجام دادند.
بعد از انقلاب
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، تا سال ۱۳۷۵ هیچ تلاشی انجام نشد تا اینکه در این سال بیژن صفائی[۱] به همراه گروهی از دانشجویان تربیت بدنی این رشته را شکل دادند؛ و اولین توپ، توپ خالی از باد فوتبال بود که به صورت بیضی با بند بسته شده بود! پس ازآن ۱۷ عدد توپ راگبی که برخی متعلق به سالهای ۱۹۴۵ و ۱۹۶۰ میلادی بود در انبار یکی از مراکز آموزشی یافت شد و بعد از تعمیر اولین تمرینات در ساعت ۶ صبح در زمین چمن مجموعه ورزشی انقلاب تهران[۲] با حداقل قیمت زمین چمن اجارهای آغاز شد.
بعد از دو سال فعالیت میزان تلاشها کاهش یافت تا آنکه در سال ۱۳۷۹ با تلاش یکی از دانشجویان تربیت بدنی سالهای ۱۳۷۵ و اساتید کنونی یعنی علیرضا فضلالله اعرابی و با همکاری و راهنمائی دکتر ذوالفقاریان رئیس وقت فدراسیون بیسبال، مجوز لازم اخذ و کمیته راگبی در این فدراسیون شکل گرفت.
دخالت دادن سیاست با ورزش در جمهوری اسلامی باعث شده بود تا مسئولین جمهوری اسلامی از آنجایی که این ورزش را که به صورت عامیانه فوتبال آمریکایی میدانستند و به دلیل مشکل سیاسی ایران با آمریکا، از حمایت از این رشته ورزشی و تأسیس تیم ملی برای آن خودداری نمایند؛ ولی پیگیریهای مستمر علیرضا فضلالله اعرابی و سلسه مقالات محمدصفر لفوتی پسر عموی همسر وی، که از روزنامهنگاران و فعالین حقوق بشر ایران است، باعث شد تا ذهن مسئولین وقت ورزش ایران و نظر برخی از مراجع تقلید در خصوص این ورزش تغییر و نسبت به مستقل شدن و راهاندازی و افتتاح تیم ملی راگبی ایران اقدام نمایند.
پس از آن نیز فعالیتهای گستردهای صورت پذیرفتهاست. شایان ذکراست بر خلاف ظاهر پربرخورد و مهیج این ورزش، اعضای این کمیته و بازیکنان این ورزش بیش از ۷۰ درصد از قشرهای تحصیل کرده جامعه و جزء متخصصین هستند. دکتر ذوالفقاریان رئیس وقت فدراسیون بیسبال خود از فعالان این کمیته و بیژن صفائی کارشناس ارشد تربیت بدنی و ۲۰ سال عضو هیئت علمی دانشکده تربیت بدنی و کارشناس برنامههای رادیوئی و شبکههای یک و سه و پنج صدا و سیمای جمهوری اسلامی و طراح اکثر کلاسها و مفاهیم تاکتیکی که مدتی نیز سرپرست تیمهای راگبی و مربی تیم تهران این رشته ورزشی بودهاست.
علیرضا فضلالله اعرابی کارشناس ارشد رشته تربیت بدنی و استاد دانشگاه و مدتی نیز به عنوان مربی و در حال حاضر سرمربی تیم ملی راگبی در ایران میباشد که در سالهای اخیر فعالیت بسیار چشمگیری برای گسترش این رشته ورزشی درایران داشتهاست .
نرگس (نوشین) لفوتی همسر علیرضا فضلالله اعرابی که کارشناس ارشد تربیت بدنی و استاد دانشگاه است نیز از فعالین این رشته ورزشی بوده و هماکنون مربی تیم راگبی بانوان ایران و تنها داور زن در آسیا است.
هم اکنون نیز بیش از ۱۰۰۰ ورزشکار مرد و زن در ایران به راگبی میپردازند. تیم ملی راگبی ایران یک بار در تورنمنت بینالمللی راگبی دوبی شرکت کردهاست، اما سابقه بینالمللی ناچیزی دارد. کمیته انضباطی انجمن راگبی جمهوری اسلامی ایران[۳] مسئول رسیدگی به تخلفات ورزش راگبی است که ریاست آن را دکتر هورمزد یعقوبی نژاد بر عهده دارد.
از سال 1391 آقای حسن میرزاآقابیک وارد فدراسیون راگبی شدند که پس از مدتی این فدراسیون به انجمن تبدیل شد. ایشان در زمان تصدی خود خدمات زیادی به راگبی کشور انجام دادند که از جمله قهرمانی در غرب آسیا و ایجاد ساختار، توسعه راگبی و غیره. حسن میرزاآقابیک را پدر راگبی ایران می نامند ایشان خدمات زیادی به راگبی در دوران مدیریت خود ارائه داد. ایشان در ساختار جدید بعنوان مشاور ارشد رئیس جدید انجمن راگبی(میرمهدی حسینی) مشغول به فعالیت هستند. در اواخر سال 1399 سکان راگبی ایران به میرمهدی حسینی واگذار گردید. ایشان با حفظ ساختار قبلی و ایجاد چهارچوب جدید سعی در توسعه هر چه بیشتر و ایجاد مدرسه راگبی در شهرهای بزرگ دارند.
میرمهدی حسینی با ترسیم نقشه راه جدید با تیم مجرب مدیریتی ورزشی و دانشگاهی با استانداردهای SWOT سعی در بازتعریف و ایجاد زیرساخت های مهم بر راگبی و در کنار آن شرکت در تورنمت های بین المللی را دارد. راه اندازی مدرسه های راگبی و کمیته پیشکسوتان و سفرهای استانی درخصوص توسعه راگبی ،برگزاری کلاس های متعدد جهت ارتقای دانش در کشور و ایجاد مجدد زیرساخت ها جزء هدف های اصلی ایشان است.
استانها
پانزده استان ایران که در آنها راگبی بازی میشود:
- خراسان رضوی: سرمربی یاسر موحدیان
- تهران: سرمربی گری علیرضا فضلالله اعرابی
- اصفهان: سر مربی ژوزف گریگوریان
- فارس: سرمربی رامین آبادی
- گیلان: سرمربی وهاب عبدی
- راگبی در استان گیلان از قدیم به صورت حرفهای بازی میشد. استان گیلان تنها استانی بود که در سال ۱۳۲۰ راگبی در آن راهاندازی شد و روسها بازی راگبی را در شهر بندرانزلی پایهگذاری کردند. به این صورت راگبی در ایران طی چند سال بهطور کامل راهاندازی شد و فدراسیون این رشته با در اختیار داشتن فدراسیون فوتبال شروع به کار کرد. اما پس از انقلاب ایران این رشته بهطور کلی محو شد و راه را برای فوتبال باز گذاشت. اما پس از سالها که دوباره این رشته به ایران بازگشت.
- کرمانشاه: سرمربی سید محمد مهدی ضیغمیان
- کرمان: سر مربی میر مجتبی فضل جو، سرمربی سید مرتضی موسوی کرانی*
- خوزستان: سرمربی حسین طالب
- سیستان و بلوچستان: سرمربی سلطان زاده
- البرز: سرمربی کیوان محمدرحیمی
تیم های ملی
در حال حاضر ایران دارای تیم های ملی 15 نفر ، 7 نفره و راگبی ساحلی می باشد.
از بازکنان شاخص تیم های 15 نفره و 7 نفره می توان به پدرام بنی عامریان, ایرج رستمی، محمد رضا شریفیان، پرهام پولادسنج، امین حسین زاده، ایرج عبدی،پیام شجاع،غلام رضا شاه حسینی ،رضا بیات،حامد شریفان،حمزه زیدآبادی نژاد، علی اکبر غلامی، بهادر محمدی، هادی جانی ، عباس رسول زاده و بسیاری دیگر می باشند.
از بازیکنان برجسته تیم ساحلی می توان به ایرج رستمی، محمد رضا شریفیان، کیوان ارشد، مهدی ممتازامیری، علی اکبر غلامی، حمزه زیدآبادی نژاد، نعیم هرجابی، بهادر محمدی، بابک محمدی، علی صالحی و غیره را نام برد.
تیم های باشگاهی
- باشگاه راگبی ستارگان: باشگاه راگبی ستارگان یکی از تیمهای حرفهای اتحادیه راگبی ایران است. این باشگاه اولین باشگاه راگبی خصوصی ایران است که فعالیت خود را از سال 1385 آغاز کردهاست. در طول این سال ها این تیم دراولین دوره لیگ باشگاههای کشور حاضر شد که به عنوان چهارمی بسنده کرد. نکتهٔ برجسته ای که میتوان در مورد تیم ستارگان به آن اشاره کرد حضور تعداد زیادی از بازیکنان این تیم در تیم ملی تمام ادوار بودهاست به طوری که کاپیتان همیشهٔ تیم ملی ایران، پدرام بنی عامریان، عضو باشگاه ستارگان است
لینک های مفید
- گزارش تصویری از تیم راگبی دختران تهران
- گزارش تصویری از لیگ راگبی مردان ایران
- برگزاری لیگ راگبی ایران با ۱۲ تیم، روزنامه اعتماد، ۶ آبان ۱۳۸۶
- گزارش آسوشیتدپرس از تیم ملی راگبی زنان ایران در سایت شیرزنان
انجمن راگبی http://www.rugbyiran.ir/
انجمن راگبی http://www.rugbyiran.ir/d.asp?id=105642 میرمهدی حسینی جایگزین حسن اقا بیک شد . میر مهدی حسینی سعی در راه اندازی مدرسه راگبی در شهرهای بزرگ دارد
http://www.ifsafed.com/Search.aspx?s=میر%20مهدی%20حسینی
وب سایت قطره https://www.borna.news/بخش-ورزشی-7/1147951-میر-مهدی-حسینی-رئیس-انجمن-راگبی-ایران-شد
پانویس
- ↑ لفوتی، صفر (محمد) (۱۳۸۱). «ورزش راگبی و تیم ملی آن را دریابیم». هفته نامه بشیر ورزشی. تهران (۷۵۵): ۵.
- ↑ همان
- ↑ «پیام نوروزی علیرضا فضل اله اعرابی سرمربی تیم ملی راگبی جمهوری اسلامی ایران». ایران راگبی. ۱۷ فروردین ۱۳۹۱. بایگانیشده از اصلی در ۱۳ نوامبر ۲۰۱۲. دریافتشده در ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۱.
- ↑ «نرگس لفوتی اولین داور زن ایرانی در مسابقات آسیایی». خبرگزاری ایلنا. ۲۳ شهریور ۱۳۸۹. دریافتشده در ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۱.
- ↑ «نسخه آرشیو شده». بایگانیشده از اصلی در ۲۶ دسامبر ۲۰۱۴. دریافتشده در ۳۱ اكتبر ۲۰۱۶.
- ↑ حسینی، میرمهدی. «سرپرست انجمن راگبی ایران».
- ↑ حسینی، میرمهدی. «با حکم محمد علیپور؛ میر مهدی حسینی رئیس انجمن راگبی ایران شد». خبرگزاری برنا.
- ↑ حسینی، میرمهدی. «انتصاب سرپرست انجمن راگبی». خبرگزاری صدا و سیما.
- ↑ حسینی، میرمهدی. «سایت انجمن راگبی». بایگانیشده از اصلی در ۲۳ اكتبر ۲۰۱۶. دریافتشده در ۱۳ ژوئن ۲۰۱۶.
ایران راگبی http://www.rugbyiran.ir/
وبسایت ایران راگبی http://www.rugbyiran.ir/