صنایع خلاق
صنایع خلاق، صنایعی هستند که اساس آنها ایجاد و انتشار دانش و اطلاعات است. ریشه این مفهوم به صنایع فرهنگی بازمیگردد که در طی زمان و با انقلاب فناوری اطلاعات و ارتباطات امروزه در قالب صنایعی چون سینما، نرمافزار، موسیقی، پویانمایی، بازی رایانهای و… ظهور مییابد.
ریشههای مفهوم
لفظ صنعت فرهنگ را اولین بار آدورنو و هورکهایمر در کتاب دیالکتیک روشنگری به کار بردند. از نظر این دو، صنعت فرهنگ وسیلهای برای فریب تودهها و ارائه پیامی یکسان توسط رادیو و سینما به توده مردم است. این امر منجر به توجه یونسکو به این صنایع و توجه به مسائلی چون حقوق هنرمندان و مقابله با هژمونی رسانهای کشورهایی چون آمریکا شد و بسیاری از مباحث آن در مطالعات رسانه و اقتصاد سیاسی رسانه پیگیری شد.
وضعیت صنایع خلاق در دنیا
امروزه صنایع فرهنگی و خلاق در بسیاری از کشورها مورد توجه قرار گرفتهاند. انگلستان سیاستهای صنایع خلاق را برای پیشرو شدن در این صنایع مشخص مینماید، کره جنوبی شعار فرهنگی انتخاب نموده و با محصولات فرهنگی خود موج کرهای را راه میاندازد و استرالیا نیز صنایع فرهنگی و خلاق را پیشران توسعه خود قرار میدهد.
وضعیت ایران در صنایع خلاق
سهم ایران از بازار وسیع این صنایع در دنیا بسیار کم است به گونهای که در بسیاری از حوزهها ایرانیان تنها مصرفکنندگان محصولات فرهنگی هستند، خصوصاً در حوزههای فناورانه این صنایع مانند پویانمایی و بازیهای رایانهای. با این وجود چندی است شور و شوق بسیاری در کارآفرینی و نوآوری در این صنایع در کشور مشاهده میشود به گونهای که از یکسو بازیها و پویانماییهای ایرانی به تدریج جای خود را میان مخاطبان میگشایند و از سوی دیگر نهادهای حمایتگری مانند ستاد توسعه فناوریهای نرم و هویتساز معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری و مراکز حمایت از کارآفرینی در قالب مراکز نوآوری و مراکز شکوفایی یکی یکی شکل گرفته و مورد توجه قرار میگیرند.
پانویس
- ↑ "Creative industries". مشارکتکنندگان ویکیپدیا.
- ↑ "labour launches creative britain manifesto". وب سایت حزب کارگر انگلستان. Archived from the original on 3 February 2016.
- ↑ "From cultural to creative industries". The online platform for Taylor & Francis Group content.
- ↑ "Creative Britain: where have we got to?". Guardian.
- ↑ "Korean Wave". مشارکتکنندگان ویکیپدیا.
- ↑ "ستاد توسعه فناوری نرم و هویت ساز". ستاد توسعه فناوری نرم و هویت ساز.
- ↑ "هدف از ایجاد مراکز رشد نرم و هویتساز «تجاریسازی» است". بنیاد ملی نخبگان قزوین. Archived from the original on 26 April 2016.
- ↑ "حمایت از مراکز رشد فرهنگی و هنری کشور در دستور کار قرار گرفت". پایگاه اطلاعرسانی دولت.
- ↑ "تمرکز ستاد توسعه فناوریهای نرم و هویتساز بر فناوریهای فرهنگی". باشگاه خبرنگاران جوان.
- ↑ "تلاش برای تولید ثروت در حوزه فرهنگ با بهرهمندی از فناوریهای نرم و هویتساز". سیتنا.
- ↑ "مرکز نوآوری علوم انسانی دانشگاه علامه تا بهمن راهاندازی میشود". خبرگزاری مهر.
- ↑ "صنایع فرهنگی و خلاق". شبکه نوآوری. Archived from the original on 25 January 2016.