مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران
مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران (آی.بی.بی-IBB) یک مرکز پژوهشهای بنیادی در زمینه علوم سلولی و مولکولی در ایران است.
تاریخچه
مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران (آی.بی.بی - IBB) در سال ۱۳۵۴ بهمنظور انجام پژوهشهای بنیادی در زمینه علوم سلولی و مولکولی و در راستای تأمین نیروی انسانی متخصص کشور و همچنین تولید و گسترش مرزهای دانش تأسیس شد. نخست، این مرکز تنها دارای یک گروه آموزشی با نام زیستشناسی سلولی و مولکولی بود که پس از آن به سه گروه آموزشی بیوشیمی، بیوفیزیک و بیوانفورماتیک تبدیل شد. نخستین دوره کارشناسی ارشد بیوشیمی و بیوفیزیک به ترتیب در سالهای ۱۳۶۵ و ۱۳۶۹ دایر شد و در اردیبهشتماه سال ۱۳۸۱ به دو گروه آموزشی مستقل بیوشیمی و بیوفیزیک تبدیل شد. در سال ۱۳۸۴ دوره دکترای بیوانفورماتیک دایر شد. اینک این مرکز شامل سه بخش بیوشیمی، بیوفیزیک و بیوانفورماتیک با مجموع ۲۰ عضو هیئت علمی تماموقت بوده که ۱۰ عضو از آنها استاد تمام میباشد و همچنین ۳۵ کارمند اداری و کارشناس در این مرکز مشغول بهکار میباشند. مرکز شامل ۱۷ آزمایشگاه تخصصی پیشرفته، یک آزمایشگاه تجهیزات عمومی، کتابخانه مجهز، پایگاه رایانهای، رستوران، گلخانه و حیوانخانه است. مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک یک مرکز تحقیقاتی پیشرفته برای تربیت دانشجویان تحصیلات تکمیلی، پسادکتری، پژوهشگران داخلی و بینالمللی است.
گروههای آموزشی
نخست این مرکز فقط دارای گروه آموزشی "زیستشناسی سلولی و مولکولی" بود که پس از مدتی به سه گروه بیوشیمی، بیوفیزیک و بیوانفورماتیک تبدیل شد. نخستین دوره کارشناسی ارشد بیوشیمی و بیوفیزیک به ترتیب در سالهای ۱۳۶۵ و ۱۳۶۹ دایر شد و در اردیبهشتماه ۱۳۸۱ به دو گروه مستقل بیوشیمی و بیوفیزیک تبدیل شد. در سال ۱۳۸۴ نیز دورۀ دکترای بیوانفورماتیک دایر شد.
فعالیتهای پژوهشی
بسیاری از مقالات و کتب منتشر شده این مرکز هر ساله بازتاب داخلی و خارجی دارد. بهعلاوه استادان و محققان بسیاری از اقصی نقاط جهان مانند آمریکا، فرانسه، آلمان، ژاپن، روسیه و غیره برای فرصتهای مطالعاتی و تحقیقاتی به این مرکز میآیند. مرکز بیوشیمی و بیوفیزیک با شماری از مراکز خارج از ایران همکاری داشته و تحقیقاتی را انجام میدهد.
امکانات آموزشی و پژوهشی
مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک شامل ۱۹ آزمایشگاه تخصصی، یک آزمایشگاه تجهیزات عمومی، کتابخانه، گلخانۀ تحقیقاتی، حیوانخانه و رستوران میباشد.
ترکیب اعضاء
این مرکز شامل ۳ بخش بیوشیمی، بیوفیزیک و بیوانفورماتیک با مجموع ۱۸ نفر عضو هیئت علمیِ تمام وقت است که ۱0 نفر آنها استاد تمام هستند. همچنین کادر اداری مرکز نیز شامل ۳۰ نفر کارمند و کارشناس میباشد که در بخشهای آموزشی، پژوهشی و آزمایشگاهها مشغول فعالیت میباشند.
فعالیتهای ملی و بینالمللی مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک
- وابسته به آکادمی علوم جهان (TWAS) در ایران
- کرسیهای یونسکو در تحقیقات میانرشتهایِ دیابت (UCIRD)
- نمایندگی اتحادیه بین المللی بیوشیمی و زیست شناسی مولکولی (IUBMB)
- قطب علمی کشور در بیوترمودینامیک (CEBiotherm)
- دبیرخانۀ "انجمن بیوشیمی فیزیک ایران" (ISOBC)
- دبیرخانۀ "انجمن بیوانفرماتیک ایران" (IBIS)
- عضو شبکه آزمایشگاههای نانو کشور
منابع
- ↑ «Institute of Biochemistry and Biophysics».
- ↑ https://ibb.ut.ac.ir/fa/history
- ↑ «گروه بیوشیمی».
- ↑ «گروه بیوفیزیک».
- ↑ «گروه بیوانفورماتیک».
- ↑ «Labs».
- ↑ «Central Lab».
- ↑ «Library».
- ↑ «Faculty Members».
- ↑ «کارکنان».
- ↑ «THE WORLD ACADEMY OF SCIENCES».
- ↑ «The UNESCO chair on Interdisciplinary Research in Diabetes».
- ↑ «The International Union of Biochemistry and Molecular Biology». بایگانیشده از اصلی در ۲۴ مارس ۲۰۱۹. دریافتشده در ۱۶ مارس ۲۰۱۹.
- ↑ «Federation of National Societies of Biochemistry and Molecular Biology in the Asian and Oceanian Region».
- ↑ «Center of Excellence in Biothermodynamics». بایگانیشده از اصلی در ۲۷ ژانویه ۲۰۱۹. دریافتشده در ۱۶ مارس ۲۰۱۹.
- ↑ «Iran Society Of Biophysical Chemistry». بایگانیشده از اصلی در 25 اكتبر 2019. دریافتشده در 16 مارس 2019.
- ↑ «انجمن بیوانفورماتیک ایران».
پیوند به بیرون
- وبگاه رسمی بایگانیشده در ۲۰۰۶-۱۰-۲۲ توسط Wayback Machine