میاب (مرند)
میاب یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان هرزندات شرقی بخش مرکزی شهرستان مرند واقع شدهاست.
مشخصات جغرافیایی روستای میاب
طول
45 48 6.547
عرض
38 42 4.156
ارتفاع ( متر )
2063
طبق نتایج آماری سرشماری سال ۱۳۸۵ مرکز آمار ایران، در این روستا ۲۲۷ خانوار زندگی میکنند و جمعیت آن ۶۲۴ نفر متشکل از ۲۷۲ مرد و ۳۵۲ زن میباشد. زبان مردمان محلی میاب ترکی میباشد.
میاب دارای آب و هوایی سرد و کوهستانی است و در فاصله حدود ۴۱ کیلومتری شهرستان مرند واقع شدهاست.
مختصات جغرافیایی کوههای اطراف روستای میاب
1 – قانلی داغ : (QANLIDAGH) :این کوه با ارتفاع 2718متر در محدوده ی شهرستان مرند،(شهرزنوز)،بخش مرکزی،دهستان هرزنداتشرقی،ودر30کیلومتری شمال مرکز شهرستان مرندودرشمالغربی روستای میاب واقع شده است.
جهت کوه،جنوب شرقی-شمالغربی بوده ومختصات جغرافیایی قله آن بطول ًً47 َ45درجه وبعرض 43ً َ38درجه میباشد.ورودخانه زاینچه ازاین کوه سرچشمه میگیردوراه آهن جلفا -تبریزازفاصله ی 7کیلومتری غرب این کوه میگذرد.
2 – قلینچ داغی : (QALINCH) : این کوه با ارتفاع 2451متر درمحدوده ی شهرستان مرند،(شهرزنوز)،بخش مرکزی،دهستان هرزندات شرقی،ودر 37کیلومتری شمال مرکزشهرستان مرند وشمال روستای میاب واقع شده است .جهت کوه،شمالشرقی0جنوب غربی بوده وختصات جغرافیایی قله ی آن بطول ً47 َ45درجه وبه عرض ً 44 َ38درجه میباشد.وراه آهن جلفا-تبریز از فاصله 15کیلومتری غرب این کوه میگذرد.
3 – کم کی داغ-کیامکی :(KAM KEY DAGH) :–این کوه با ارتفاع 3414متر در محدوده ی شهرستان مرند،(شهر زنوز)بخش جلفا،دهستان داران،ودر 40کیلومتری شمالشرقی مرکز شهرستان مرند و روستای میاب واقع شده است.جهت کوه،شمالشرقی- جنوب غربی بوده ومختصات جغرافیایی قله آن بطول ً51 45َدرجه وعرض ً 47 َ38درجه میباشد.
راه آهن مرند جلفا از فاصله ی 25کیلومتری غرب این کوه میگذرد وبخش اصلی این کوه در بخش مرکزی دهستان هرزندات شرقی ونزدیکی روستای میاب وییلاق قرچی قرار گرفته است.
4 – بوغدا داغ :اوچ قارداش:(BUQDA DAIGH): – این کوه با ارتفاع 2352 متر درمحدوده ی شهرستان مرند،(شهرزنوز)بخش مرکزی دهستان هرزندات شرقی وجنوب روستای میاب ومیزاب ودر25کیلومتری شمال مرکزشهرستان مرند واقع شده است . جهت کوه شمالشرقی-جنوب غربی بوده ومختصات جغرافیایی قله ی آن بطول ً48 َ 45درجه وبعرض ً40 َ38 درجه میباشد
کوه در شمال غربی آبادی زمهریر واقع شده است ولازم به توضیح است چون ازطرف میاب بصورت سه قله ی بههم چسبیده دیده میشود به کوه اوش قارداش معروف است.
5 - کوه ماماسلی : (مَمَسَّلاح به گویش میاب) :(MAMASLI ) ==>>مکان آس مادر،مکان وسیع وپهن
الف-ماماسMAMAS:مادرسرزمین آس ب-ماماMAMA:مادر پ-آسAS:نام قوم وسرزمین ت-لیLI:پسوندنسبت ث-ماسMAS:پهن ،گسترده،وسیع
کوه ماماسلی یکی از قله های بلند کمچی است،که در سمت جنوب شرقی کمچی قرارگرفته است.آبادی های خانه سرودارانداش درسمت جنوبی ماماسلی ویایلاق قرچی نیز در سمتجنوب غربی آن واقع شده است.
جهت صعود به قله ی ماماسلیداغی منطقه ی قرچی مناسبترین است.اما،ازآبادیهای خنه سر ودارانداش نیزمیتوان باصرف زمان زیادتری به بلندیهای آن دست یافت اتومبیل ازشهرمرندتا آبادی مییاب رامیتواندیک ساعت بپیماید.از آنجانیزبه خنه سربیش ازنیم ساعت راه اتومبیل رو است.مسیرمییاب-قره چی واز آنجاهم به بالای کوه بیش از6ساعت زمان میبرد.این زمان شامل مسیرخنه سر به ماماسلی نیزمیگردد وخاتین چشمه سی در ضلع غربی این کوه واقع شده است.[کتاب کوههای آذربایجان صفحه 439-438 نوشته صمدچایلی]
منابع :کتاب فرهنگ جفرافیایی کوههای کشور جلداول چاپ دوم1381 قسمت آذربایجانشرقی
مشاهیر روستای میاب:
- گنجعلی صباحی یکی از بزرگترین مردان ادبیات نثر ترکی آذری میباشند، استاد در دوم بهمن ۱۲۸۵ در روستای میاب از توابع شهرستان مرند پا به عرصه جهان گشود. ایشان برای زنده نگه داشتن زبان و ادبیات آذربایجان سر از پا نمیشناختند و همیشه در پی ارتقای فرهنگ آذربایجان بودند و در اواخر دهه چهل و اوایل دهه پنجاه تا انقلاب اسلامی ایران به همراه چند تن از دوستان محفل دوستلار گوروشو را تشکیل میدهد که محل تجمع ادبا و شاعران از جمله شهریار بود؛ و شعرها و نوشتههایش را در مجلههای یولداش، وارلیق، اولکلر، اینقلاب یولیندا، یئنی یول چاپ میشدند با تخلص گ. دونمز، بعد از شروع دهه شصت نیز در اکثر محافل ادبی و هنری حاضر بودند وآموختههای خویش را به جوانان منتقل میکردند و بالاخره این چراغ جاویدان ادبیات ایران و آذربایجان در سال ۱۳۶۸ چشم از جهان فروبست و به ابدیت شتافت.
- آیت الله حاج شیخ عباس کمالی میاب متولد ۱۳۱۴ که بیش از ۲۶ سال امام جمعه سراب در آذربایجان شرقی بودند ویکی از افتخارات روستای «میاب» میباشند. ایشان هماکنون در قم مشغول به تدریس علوم حوزوی میباشند.
- محمّد قولی میاب متولّد مرداد ماه ۱۳۳۰ در «روستای میاب»، نویسنده و شاعر و یکی از مؤسسین «انجمن ادبی افق» در سال ۱۳۷۳ میباشد. از ایشان کتاب «اشک معلّم» (مجموعه شعر) در سال ۱۳۷۸ توسط نشر عابد چاپ و نشر گردید.
اسماعیل میابی ازمجاهدین مشروطیت ازکتاب تاریخ کسروی ----
یکی از این باشندگان ومجاهدان مشهدی اسماعیل میابی میبود که با اند بسیاری از تفنگ و بمب همراه دو تن دیگر به تبریز میآمد، و در میان راه با دست کسان شجاع نظام گرفتار گردید که به مرند برده به زندان انداختند و پس از دیرزمانی او را با شکنجه کشتند، و بدینسان مرد دلیر جان خود را در راه آزادی از دست داد. از یک سو نیز برخی از بازرگانان قره باغی، با انگیزش ستارخان، به قفقاز رفته و تفنگ بسیار بار کرده با هر دشواری میبود به تبریز میرسانیدند، و اینان اگرچه جز در پی بازرگانی خودشان نمیبودند، چون به کار آزادیخواهان میخوردند ستارخان ارجشناسی و پشتیبانی از آنان دریغ نمیگفت مشهدی اسماعیل میابی
شهدای میاب
منابع
- ↑ «نسخه آرشیو شده». بایگانیشده از اصلی در ۳ اكتبر ۲۰۱۶. دریافتشده در ۳۰ اكتبر ۲۰۱۶.