پرسهزن
پرسهزن (یا به تعبیری پِلِکَنده از ریشه پِلِکیدن) یا فلانور (فرانسوی: Flâneur؛ (تلفظ میشود [flɑnœʁ]) مفهومی است که از زبان فرانسه به عاریه گرفته شدهاست که به معنای قدم زنی است. شارل بودلر، شاعر و نویسندهٔ فرانسوی مفهومی دیگر از آن مشتق کرد که به معنای فردی است که در شهر قدم میزند تا آن را شخصاً تجربه کند. به علت استفادهٔ بودلر و دیگر اندیشمندان در حوزههای مختلف اقتصادی، فرهنگی و ادبی، پرسهزن مفهومی مهم در پدیدههای شهری و مدرنیته شد. پرسهزنی تنها به قدم زنی در خیابانهای شهر محدود نمیشود؛ بلکه میتواند شیوه ای از تفکر فلسفی و زندگی باشد.
بودلر پرسهزنی را یک قدم زن با شخصیت در خیابانهای شهر توصیف میکند که نقشی اساسی در درک و ترسیم فضای شهر دارد. مفهوم پرسهزن در بحث پدیدهٔ مدرنیته در محافل دانشگاهی مفهوم مهمی است. همچنین این مفهوم دریچه ای از تفکر در زمینههای معماری و شهرسازی را باز کردهاست. والتر بنیامین فیلسوف و زیباییشناس مارکسیست آلمانی، این مفهوم را ابزاری برای تحلیل و همچنین شیوه ای از زندگی میداند. از دیدگاه مارکسیستی او، پرسهزنی مولود زندگی مدرن و انقلاب صنعتی است. وی خود به نمونه ای از پرسهزن تبدیل شد که خیابانهای پاریس را مشاهده میکرد و به مطالعات اجتماعی و زیبایی شناختی میپرداخت.
پرسه زنی در یزد در ماه محرم آیینی تاریخی است. به طور معمول در روز تاسوعا هیئت عزاداری محله به منزل اموات فوت شده در یکسال گذشته رفته و دقایقی را عزاداری می کنند. اهالی نصرآباد پیشکوه پذیرایی مفصلی از عزاداران می کنند که در استان یزد زبانزد است.این آیین به صورت پیاده از صبح تا ظهر انجام میشود.
منابع
- ویکیپدیای انگلیسی
- پرسهزنی، عباس کاظمی، نشریه مدرسه، شماره ۴، مهر ۱۳۸۵، صص ۴۳ تا ۴۸.
- پرسهزنی و زندگی روزمرهٔ ایرانی، عباس کاظمی، نشر آشیان، ۱۳۸۸.