زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه
 

اصلاح اهل مدین (قرآن)





حضرت شعیب علیه‌السّلام برای اصلاح اهل مدین با نهی آنان از افساد در زمین تا حد توان خویش تلاش بسیار کرد، و از برنامه‌های شعیب علیه‌السّلام برای اصلاح اهل مدین توحید، عدل و انصاف در مبادلات اقتصادی بود. و در این راه امداد الهی را تنها عامل موفقیت برای اصلاح اهل مدین می‌دانست.


۱ - اصلاح اهل مدین




۱.۱ - تلاش شعیب


شعیب علیه‌السّلام برای اصلاح اهل مدین با نهی آنان از افساد در زمین تلاش بسیار می‌کرد:
والی مدین اخاهم شعیبا قال یـقوم اعبدوا الله... ولاتفسدوا فی الارض بعد اصلـحها... «و به سوی مدین، برادرشان شعیب را (فرستادیم) گفت: «ای قوم من! خدا را بپرستید، که جز او معبودی ندارید! دلیل روشنی از طرف پروردگارتان برای شما آمده است بنا بر این، حق پیمانه و وزن را ادا کنید! و از اموال مردم چیزی نکاهید! و در روی زمین، بعد از آنکه (در پرتو ایمان و دعوت انبیاء) اصلاح شده است، فساد نکنید! این برای شما بهتر است اگر با ایمان هستید!»

۱.۲ - تلاش در حد توان


تلاش شعیب علیه‌السّلام برای اصلاح اهل مدین تا حد توان خویش تلاش می‌کرد:
والی مدین اخاهم شعیبا قال یـقوم اعبدوا الله... «و بسوی «مدین» برادرشان شعیب را (فرستادیم) گفت: «ای قوم من! خدا را پرستش کنید، که جز او، معبود دیگری برای شما نیست! پیمانه و وزن را کم نکنید (و دست به کم فروشی نزنید)! من (هم اکنون) شما را در نعمت می‌ بینم (ولی) از عذاب روز فراگیر، بر شما بیمناکم!»... ان ارید الا الاصلـح ما استطعت... «.... من هرگز نمی‌ خواهم چیزی که شما را از آن باز می‌ دارم، خودم مرتکب شوم! من جز اصلاح- تا آنجا که توانایی دارم- نمی‌ خواهم! و توفیق من، جز به خدا نیست!. ...»

۱.۳ - برنامه برای اصلاح قوم


توحید، عدل و انصاف در مبادلات اقتصادی برنامه شعیب علیه‌السّلام برای اصلاح اهل مدین بود:
والی مدین اخاهم شعیبا قال یـقوم اعبدوا الله ما لکم من الـه غیره ولاتنقصوا المکیال والمیزان انی اریکم بخیر وانی اخاف علیکم عذاب یوم محیط «و بسوی «مدین» برادرشان شعیب را (فرستادیم) گفت: «ای قوم من! خدا را پرستش کنید، که جز او، معبود دیگری برای شما نیست! پیمانه و وزن را کم نکنید (و دست به کم فروشی نزنید)! من (هم اکنون) شما را در نعمت می‌ بینم (ولی) از عذاب روز فراگیر، بر شما بیمناکم!» ویـقوم اوفوا المکیال والمیزان بالقسط ولاتبخسوا الناس اشیآءهم ولاتعثوا فی الارض مفسدین «و‌ای قوم من! پیمانه و وزن را با عدالت، تمام دهید! و بر اشیاء (و اجناس) مردم، عیب نگذارید و از حق آنان نکاهید! و در زمین به فساد نکوشید!» قال یـقوم ارءیتم ان کنت علی بینة من ربی ورزقنی منه رزقا حسنا ومآ ارید ان اخالفکم الی مآ انهـیکم عنه ان ارید الا الاصلـح ما استطعت وما توفیقی الا بالله علیه توکلت والیه انیب. «گفت: «ای قوم! به من بگویید، هر گاه من دلیل آشکاری از پروردگارم داشته باشم، و رزق (و موهبت) خوبی به من داده باشد، (آیا می‌ توانم بر خلاف فرمان او رفتار کنم؟! ) من هرگز نمی‌ خواهم چیزی که شما را از آن باز می‌ دارم، خودم مرتکب شوم! من جز اصلاح- تا آنجا که توانایی دارم- نمی‌ خواهم! و توفیق من، جز به خدا نیست! بر او توکل کردم و به سوی او بازمی گردم!»

۱.۴ - تنها عامل موفقیت اصلاح قوم


امداد الهی تنها عامل موفقیت برای اصلاح اهل مدین در نظر شعیب علیه‌السّلام بود:
والی مدین اخاهم شعیبا... «و بسوی «مدین» برادرشان شعیب را (فرستادیم) گفت: «ای قوم من! خدا را پرستش کنید، که جز او، معبود دیگری برای شما نیست! پیمانه و وزن را کم نکنید (و دست به کم فروشی نزنید)! من (هم اکنون) شما را در نعمت می‌ بینم (ولی) از عذاب روز فراگیر، بر شما بیمناکم!»
قال یـقوم ارءیتم ان کنت علی بینة من ربی ورزقنی منه رزقا حسنا ومآ ارید ان اخالفکم الی مآ انهـیکم عنه ان ارید الا الاصلـح ما استطعت وما توفیقی الا بالله علیه توکلت والیه انیب. «گفت: «ای قوم! به من بگویید، هر گاه من دلیل آشکاری از پروردگارم داشته باشم، و رزق (و موهبت) خوبی به من داده باشد، (آیا می‌ توانم بر خلاف فرمان او رفتار کنم؟! ) من هرگز نمی‌ خواهم چیزی که شما را از آن باز می‌ دارم، خودم مرتکب شوم! من جز اصلاح- تا آنجا که توانایی دارم- نمی‌ خواهم! و توفیق من، جز به خدا نیست! بر او توکل کردم و به سوی او بازمی گردم!»

۲ - پانویس


 
۱. اعراف/سوره۷، آیه۸۵.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۶، ص۲۴۹.    
۳. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۸، ص۲۳۶.    
۴. هود/سوره۱۱، آیه۸۴.    
۵. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۱۰، ص۵۴۰.    
۶. هود/سوره۱۱، آیه۸۸.    
۷. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۱۰، ص۵۴۸.    
۸. هود/سوره۱۱، آیه۸۴.    
۹. هود/سوره۱۱، آیه۸۵.    
۱۰. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۹، ص۲۰۲.    
۱۱. هود/سوره۱۱، آیه۸۸.    
۱۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۹، ص۲۰۸.    
۱۳. هود/سوره۱۱، آیه۸۴.    
۱۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۹، ص۱۹۹.    
۱۵. هود/سوره۱۱، آیه۸۸.    


۳ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۵، ص۴۳۵، برگرفته از مقاله «اصلاح اهل مدین».    


رده‌های این صفحه : اصلاح | مدین | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.