زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

حبس زیاد روایت‌کننده از پیامبر





حبس زیاد روایت‌کننده از پیامبر از مباحث فقهی و حقوقی مربوط به حقوق زندانی و درباره حکم زندانی‌کردن کسی است که زیاد از پیامبر حدیث روایت می‌کند. برخی از روایات اهل سنت دلالت بر حبس زیاد روایت‌کننده از پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم) در زمان خلیفه دوم دارند.


۱ - روایات



۱. حدّثنا ابو بکر محمد بن احمد بن بالویه، ثنا محمد بن غالب، ثنا عفان، ثنا شعبة، و اخبرنی احمد بن یعقوب الثقفی، ثنا محمد بن ایوب، انبا ابو عمرو الحوضی، ثنا شعبة، عن سعید بن ابراهیم، عن ابیه، ان عمر بن الخطّاب، قال لابن مسعود و لابی الدرداء و لابی ذر: ما هذا الحدیث عن رسول اللّه! و احسبه حبسهم بالمدینة حتی اصیب؛
عمر بن خطاب به ابن مسعود و ابو درداء و ابوذر گفت: «این همه حدیث از رسول اللّه (صلّی‌اللّه‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) چیست؟» و گمان می‌کنم ایشان را در مدینه زندانی کرد تا این که کشته شد.
۲. روی الذهبی ان عمر حبس ثلاثة: ابن مسعود و ابا الدرداء و ابا مسعود الانصاری، فقال: اکثرتم الحدیث عن رسول اللّه؛
ذهبی روایت کرده است که عمر سه نفر را زندانی کرد: ابن مسعود و ابو درداء و ابو مسعود انصاری و گفت: از رسول اللّه حدیث فراوانی نقل کردید.

۲ - نظر نگارنده



من کسی را از فقیهان فریقین ندیدم که فتوا داده باشد حبس به جهت نقل حدیث زیاد از پیامبر جایز باشد، بلکه شیعه و سنی روایت کرده‌اند که پیغمبر سه بار فرمود:
خدایا! رحمت کن خلفای مرا. گفتند: ‌ای رسول خدا! خلفای تو کیانند؟ گفت: کسانی که پس از من می‌آیند و حدیث و سنّت مرا نقل می‌کنند.
[۶] ذهبی، محمد بن احمد، سیر اعلام النبلاء، ج۲، ص۶۰۱.
نمی‌شود آن روایت را چنین توجیه کرد که این صحابۀ بزرگوار به پیامبر دروغ می‌بسته‌اند. ناچار علت حبس ایشان شاید به جهت نقل احادیث معیّنی بوده یا جهت سیاسی خاصّی داشته است.

۳ - پانویس


 
۱. حاکم نیشابوری، محمد بن عبدالله، المستدرک علی الصحیحین، ج۱، ص۱۱۰.    
۲. ذهبی، محمد بن احمد، سیر اعلام النبلاء، ج۴، ص۱۹.    
۳. ذهبی، محمد بن احمد، تذکرة الحفاظ، ج۱، ص۱۲، شرح حال عمر.    
۴. نک:عسکری، سید مرتضی، معالم المدرستین، ج۲، ص۴۵.    
۵. متقی هندی، علی بن حسام‌الدین، کنز العمّال (به نقل از:اوسط)، ج۱۰، ص۲۲۹، ح۲۹۲۰۸.    
۶. ذهبی، محمد بن احمد، سیر اعلام النبلاء، ج۲، ص۶۰۱.


۴ - منبع



• طبسی، نجم‌الدین، حقوق زندانی و موارد زندان در اسلام، ص۱۹۱.






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.