زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

مراتب تضرع (قرآن)





تضرع که در واقع یک نوع خواهش و خضوع در مقابل خداوند می باشد در واقع دارای مراتبی می باشد.


۱ - درجه های تضرع



اظهار تضرع و تذلل انسانها، دارای شدت و ضعف می باشد که در چند مورد قرآن هم خداوند می فرماید:

۱.۱ - مورد اول


... ثم اذا مسکم الضر فالیه تجـرون.آنچه از نعمتها دارید، همه از سوی خداست! و هنگامی که ناراحتی به شما رسد، فقط او را می‌خوانید! («تجئرون» از مصدر «جؤار» به معنای افراط در دعا و تضرع است.).
این در حقیقت سومین بیان است براى لزوم پرستش معبود یگانه یعنى الله ، و منظور این است که اگر پرستش بتها به خاطر شکر نعمت است ، که بتها به شما نعمتى نداده اند که شکرش لازم باشد، بلکه سر تا پاى وجود شما را نعمتهاى خدا فرا گرفته است ، با این حال بندگی او را رها مى کنید و به سراغ بتها مى روید! علاوه بر این هنگامى که ناراحتیها، مصائب ، بلاها و رنجها به سراغ شما مى آید براى دفع آنها تنها دست تضرع به درگاه او برمى دارید و او را مى خوانید (ثم اذا مسکم الضر فالیه تجئرون ).

۱.۲ - مورد دوم


حتی اذا اخذنا مترفیهم بالعذاب اذا هم یجـرون• لا تجـروا الیوم...تا زمانی که متنعّمان مغرور آنها را در چنگال عذاب گرفتار سازیم؛ در این هنگام، ناله‌های دردناک و استغاثه‌آمیز سرمی‌دهند! •(امّا به آنها گفته می‌شود:) امروز فریاد نکنید، زیرا از سوی ما یاری نخواهید شد! .

۱.۲.۱ - معنای جوار


کلمه ((جوار)) - به ضمه جیم - به معناى آواز وحوش از قبیل آهو و امثال آن است ، آوازى که در هنگام فزع در مى آورند، و این تعبیر در آیه شریفه کنایه است از اینکه مترفین وقتى گرفتار عذاب مى شوند صدا به استغاثه و تضرع بلند مى کنند بعضى از مفسرین گفته اند مراد از آن ، شیون و جزع است ، ولى آیات بعدى معناى اول را تایید مى کند.

۲ - پانویس


 
۱. مفردات،راغب، ص۲۱۱، «جئر».    
۲. نحل/سوره۱۶، آیه۵۳.    
۳. تفسیر نمونه،مکارم شیرازی، ج۱۱، ص۲۶۱-۲۶۲.    
۴. مؤمنون/سوره۲۳، آیه۶۴.    
۵. مؤمنون/سوره۲۳، آیه۶۵.    
۶. ترجمه تفسیر المیزان،علامه طباطبائی، ج۱۵، ص۶۰.    


۳ - منبع


فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «مراتب تضرع»    



رده‌های این صفحه : تضرع | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.