تغیر مسیر یافته از - مصباح الشریعة ترجمه مصطفوی‌
زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

مصباح الشریعة ترجمه مصطفوی‌ (کتاب)





مصباح الشریعة و مفتاح الحقیقة که مجموعه‌ای است از احادیث گوهر بار امام صادق (ع)، که توسط آقای حسن مصطفوی به فارسی ترجمه شده و ذیل هر حدیثی توضیحی نیز به عنوان شرح ذکر شده است.


۱ - معرفی اجمالی



وی می‌گوید: این کتاب به طور مسلم از مراکز وحی و الهام گرفته شده، و به وسیله شخصیتی که ارتباط با عالم غیب داشته است، تالیف شده است.
[۱] مصباح الشریعة، ترجمه مصطفوی، ج۱، ص۵.

در این کتاب دقائق معارف و اسرار حقایق و لطائف اخلاقیات و مراحل سیر و سلوک و خصوصیات مراتب ایمان ، به اندازه‌ای دقیق و تحقیقی و عمیق ذکر شده است که کمترین نقطه ضعف و انحراف و سستی در خلال جملات و مطالب آن دیده نمی‌شود، و آنچه مسلم است، این کتاب در مرتبه فوق کتب مؤلفه متداوله علماء و محققین و عرفاء است.
روی این نظر ترجمه و توضیحی از این کتاب، به اندازه فهم محدود و ضعیف خود، بیان کرده، تا برادران عزیز که علاقه مند به این مطالب بوده، و در صراط سیر و سلوک و تکمیل نفس و درک فیوضات الهی هستند، از حقائق و معارف و لطائف این کتاب شریف استفاده کنند.

۲ - امتیاز ترجمه مصطفوی



این مجموعه گذشته از ترجمه و توضیح، از لحاظ تصحیح و مقابله متن کتاب نیز بر نسخه سابق در مواردی امتیاز پیدا می‌کند، و در مقام اختلاف نسخ آنچه را که مناسب‌تر است، متن قرار داده، و عبارات و کلمات دیگر را در میان پرانتز ذکر نمودیم. و هر باب را به دو یا سه قسمت تقسیم کرده، و بعد از ذکر متن، ترجمه آن را توام با مختصر توضیح نوشته، و سپس نتیجه دقیق و حاصل آن مطالب را به بیان ساده یادآور شده است. تالیف این کتاب شریف در ایام مسافرت‌های مترجم به زیارت اعتاب مقدسه و بدون وسائل عادی صورت گرفته است، و از این لحاظ از نقل روایات وارده و مطالب منقوله دیگر معذور بوده، و فقط برای استشهاد و شیرین بودن، اشعار مناسبی بعدا آورده شده است.

۳ - تفصیل خصوصیات کتاب مذکور



شرح و تفصیل خصوصیات این کتاب و انتساب آن را به حضرت امام جعفر بن محمد صادق علیه‌السّلام در مقدمه آن که در سال (۱۳۷۸- ه) در تهران طبع و منتشر شده است، ذکر نموده است و مترجم ثابت کرده که این کتاب شریف، لفظ و عبارات آن حضرت نیست، و بلکه بهترین و پر ارزشترین مجموعه ایست که یکی از بزرگان برجسته شیعه ، آداب و معارف و اخلاق و سنن مذهب شیعه جعفری را در مقابل مؤلفات مذاهب دیگر تالیف و تدوین فرموده، و به تناسب این مرام آن را به حضرت صادق علیه‌السّلام که یگانه مروج و مبین احکام و آداب این مذهب است، نسبت داده است و حقیقت این نسبت از لحاظ معنی و حقیقت است، نه لفظ و عبارت.
احتمال قوی دارد که مؤلف بزرگوار این کتاب شریف، تمام این مطالب را از روایات و اخبار منقوله از حضرت صادق علیه‌السّلام استنباط و استنتاج کرده، و مضامین و معانی آن‌ها را به این صورت ترتیب و تنظیم کرده است.
به هر صورت، این کتاب شریف از بهترین و جامع‌ترین کتب شیعه است که در آداب و حکم و معارف کتابی به این اختصار که جامع دقایق و لطایف اخلاق بوده، و در عین حال در نهایت اتقان و اعتبار تالیف شده باشد، به دست ما نرسیده است.
اینست که سید جلیل و علامه زاهد علی بن طاوس (رضی الله عنه) می‌فرماید: لازمست که شخص مسافر این کتاب شریف را با خود همراه بردارد، زیرا آن بهترین کتاب جامع و لطیفی است که انسان را در راه سلوک به خدا کمک کرده، و اسرار و حقایق آئین مقدس اسلام را تعلیم می‌دهد.

۴ - پانویس


 
۱. مصباح الشریعة، ترجمه مصطفوی، ج۱، ص۵.


۵ - منبع


نرم افزار جامع الاحادیث، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی | کتب حدیثی شیعه




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.