آنتروپومتری
مردمسنجی، انسانسنجی، پیکرسنجی، یا آنتروپومتری (به فرانسوی: Anthropométrie) به اندازهگیری بخشهای گوناگون بدن انسان به منظور شناسایی تفاوتها و دستهبندیهای فیزیکی مردمان گفتهمیشود. کاربرد مردمسنجی در مردمشناسی جسمانی و دیرینمردمشناسی بودهاست و پیروان این شیوه میکوشیدهاند تا از این راه به درک درستی در طبقهبندی مردمان برسند. بررسی تخصصی جمجمه نیز شاخهای از این دانش بوده و جمجمهسنجی نامیده میشود.
معرفی
تعریف نظری: از تقسیم طول ویسروکرانیوم برعرض ویسروکرانیوم ضرب درصد عددی به دست میآید که آن را شاخص ویسروکرانیوم میگویند. آنتروپومتری مورد تأیید سازمان بهداشت جهانی است و عنوان میکند که آنتروپومتری دردسترسترین، فراگیرترین و ارزانترین تکنیک را برای ارزیابی اندازه، تناسب و تراکم بدن فراهم میکند و سلامت بدن و تغذیه صحیح آن را پوشش میدهد. بعلاوه ابزاری ارزشمند برای هدایت سیاست گذاری سلامت عمومی و تصمیمات بالینی فراهم میآورد. آنتروپومتری جمجمه براساس سفالومتری و رابطه کرانیوفاسیال مطالعه میشود.
امروزه کاربرد مردمسنجی در زمینههای طراحی صنعتی، طراحی پوشاک، ارگونومی و معماری است.
واژهشناسی
واژه آنتروپومتری ریشه یونانی دارد ، آنتروپوس(ἄνθρωπος (anthropos به معنای 'انسانی' و مترون (مترین) به معنای 'اندازهگیری و سنجیدن ' است و درکل به اندازهگیری فرد انسان اشاره دارد. از معادلهای پارسی آن میتوان به "انسان سنجی" و "مردم سنجی " و " پیکر سنجی" اشاره کرد.
پیشینه
تاریخچه انسانشناسی شامل مفاهیم مختلف، اعم از علمی و شبه علمی مانند کرانیومتری، دیرینهشناسی، انسانشناسی بیولوژیکی، فیزیولوژی، پزشکی قانونی، جرمشناسی، فیلوگرافی، ریشههای انسانی و توصیف صورت و همچنین ارتباط بین انسانشناسی در زمانهای مختلف تاریخ، کاربردهای آنتروپومتری بسیار وسیع بودهاست - از توضیحات علمی دقیق و تجزیه و تحلیل اپیدمیولوژیک گرفته تا دلایل منطقی برای اصلاح نژادشناسی و جنبشهای اجتماعی کاملاً نژادپرستانه.
کاربرد در اپیدمیولوژی و مردمشناسی پزشکی
اندازهگیریهای آنتروپومتریک در اپیدمیولوژی و انسانشناسی پزشکی نیز کاربردهایی دارد، به عنوان مثال در تعیین رابطه بین اندازهگیریهای مختلف بدن (قد، وزن، درصد چربی بدن و غیره) و نتایج پزشکی. اندازهگیریهای آنتروپومتریک اغلب برای تشخیص سوء تغذیه در وضعیت بالینی استفاده میشود.
پانویس
- ↑ (به فرانسوی: Craniométrie)
- ↑ http://www.who.int/childgrowth/publications/physical_status/en/1.
- ↑ Alves HA, Santos MIMP, Melo FCL, Wellington R. Comparative study of the cephalic index of the population from the regions of the North and South of Brazil , Int J morphology 2111; 20(2):1511–1
منابع
Md. Ariful, Islam; Md. , Asadujjaman; Md. , Nuruzzaman; Md. Mosharraf, Hossain. "Ergonomics Consideration for Hospital Bed Design: A Case Study in Bangladesh". Journal of Modern Science and Technology 01 (01): 30-44.
Wikipedia contributors, "Anthropometry," Wikipedia, The Free Encyclopedia, http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Anthropometry&oldid=465573561 (accessed December ۲۱، ۲۰۱۱).