جبر خطی
جبر خطّی شاخهای از ریاضیات است که به بررسی و مطالعهٔ ماتریسها، بردارها، فضاهای برداری (فضاهای خطّی)، تبدیلات خطی، و دستگاههای معادلات خطی میپردازد.
کاربردها
جبر خطی تقریبا در تمام زمینه های ریاضیات، نقش مرکزی را دارد و کارائیهای فراوان و گوناگون آن در ریاضیات و محاسبات گسسته طیف گسترده و وسیعی را شامل میگردد. علاوه بر کاربردهای آن در زمینههایی از خود ریاضیات همانند جبر مجرد، آنالیز تابعی، هندسه تحلیلی، و آنالیز عددی، جبر خطّی استفادههای وسیعی نیز در فیزیک، مهندسی، علوم طبیعی، و علوم اجتماعی پیدا کردهاست.
از کاربردهای جبر خطی میتوان به اکتشاف نفت، برنامهریزی خطی، مدارهای الکترونیکی، هوش مصنوعی، یادگیری ماشینی، پردازش سیگنال، مکاترونیک، رمزنگاری و ژنتیک اشاره کرد.
مقدمه
آغاز نمودن مبحثی با اهمیت و همهجاگیری جبر خطی یکی از دشوارترین کارهاست، چرا که، با جهتگیریها، تعبیرات، تعمیمات، و آیندهبینیهای زیادی روبرو میشویم. شاید یکی از انتخابهای مناسب این گونه باشد:
ماتریس و بردار زیر را در نظر میگیریم:
با ضرب ماتریس و بردار داریم:
نتیجهٔ فوق را میتوان در ترازهای معنائی گوناگونی مورد دقت و بررسی قرار داد. برخی از ملاحظات این گونه است:
ماتریس
سیستم
ویژهمقدار
مقالهٔ اصلی: ویژهمقدار
ویژهمقدار و ویژهبردار از جملهٔ پرکاربردترین و جوهریترین مؤلفههای ماتریسها و عملگرهای خطی میباشد. مفهوم و عملکرد این اشیاء ریاضی را باید از جنس تلخیص، فشردهسازی اطلاعات، و ساده و آسان حل کردن مسائل خطی دشوار دانست.
فضاهای برداری
مقالهٔ اصلی: فضاهای برداری
از آنجا که بسیاری از کمیتهای فیزیکی مثل نیرو، سرعت و شتاب هم اندازه (بزرگی) دارند و هم راستا، آنها را کمیتی برداری در نظر میگیرند.
جبر خطی عددی
مقالهٔ اصلی: جبر خطی عددی