مؤمن الطاق
مؤمن طاق با نام محمّدبن علی بن نعمان بی أبی طریفة بجلی کوفی، کنیه ابو جعفر احول، محدث، متکلم اعتزالی، فقیه و شاعر شیعه بود. وی موسس فرقه شیطانیه از فرقه های امامیه بود. اهل سنت او را جعل کننده احادیث و از معتزله و شیطان الطاق نامیدند.
زندگی
او در محلّی موسوم به طاق المحامل در بازار کوفه صرافی داشت و از این رو به «مؤمن طاق» «صاحب طاق» و «طاقی» شناخته میشد.
وی ازدوستان زینالعابدین و محمد باقر و از شاگردان جعفر صادق بهشمار میرود.مؤمن الطاق یکی از پیروان باقر است که در دفاع از امامت باقر در برابر زید تلاش زیادی کردهاست. ابوجعفر بعدها از یاران صادق شد. او که در علم کلام تبحر داشت، به دادن پاسخهای تند و هیجان انگیز به مخالفانش مشهور بود. گفته میشود در دفاع از امامت با ابوحنیفه هم مناظره داشتهاست. به نوشته رجال کشی و رجال نجاشی، ابوجعفر صاحب تألیف بودهاست که از آن جمله به «کتاب الامامه» و «کتاب الرد علی المعتزله فی امامه المفضول» میتوان اشاره کرد.
از نظر شیعه
شیخ طوسی: او را در میان ما مؤمن الطاق می گویند و مخالفان او را شیطان الطاق می گویند.
علامه حلی: ملقب به مؤمن الطاق، وصی نسلی، از اصحاب کاظم (علیه السلام)، ثقه و ملقب به احوال بود. و مخالفان او را شیطان الطاق می گویند و دکانش در طاق المحمیل کوفه بود.
هشام بن الحكم، نظرات درباره او متفاوت است و روايت شده است كه او در پاسخ به عنوان کتاب (ابطال على الشيطان الطاق) خود را مؤمن الطاق نامید.
از نظر اهل سنت
بین او و ابوحنیفه مناظرات شد، از جمله در فضایل علی بن ابیطالب مناظره کردند، آن مناظره را ابن حجر عسقلانی در «لسان المیزان» نقل کرده و ابن تیمیه نیز در «منهاج السنه النبویه» ذکر کرده است.
از جمله سخنان اوست :
«خداوند چیزی را نمیداند تا زمانی که ثابت شود و قبل از اثبات شناخت آن برای او محال است و اگر از اعمال بندگانش آگاه بود، آزمایش آنها برای او بی مورد بود» و «خداوند به صورت انسان است، اما جسم ندارد» لذا اهل سنت او را از شیعیان افراطی مجسمه می دانند و فرقه شیطانیه امامیه را که موجودیت شیطان را نفی می کنند به او نسبت می دهند.
امام فخر رازی در کتاب (عقائد مذاهب المسلمین و مشرکین) عقاید او را چنین بیان کرد:
شیطانیه پیروان شیطان طاق هستند که ادعا می کنند خالق بر عرش قرار دارد و فرشتگان عرش را حمل می کنند نسبت به خدا ضعیف هستند. اما ضعیف ممکن است قوی را حمل کند مانند پای ظریف خروس که هیکل سنگین یک خروس را حمل می کند.»
ابوالحسن اشعری در کتاب «مقالات الماسلامین و اختلافات العبادین» می گوید: «گروه پنجم از روافض اصحاب شیطان الطاق ادعا می کنند که خداوند دانا است و جاهل نیست. اما او چیزها را در صورتی می داند که مقدر کند و قبل از آن که مقدر کند محال است که بداند چون موجود نیستند»
منابع
- ↑
- ↑ لالانی، ارزینا آر. (۱۳۸۱). نخستین اندیشههای شیعی: تعالیم امام محمدباقر. تهران: فرزان روز. ص. ۱۵۲.
- ↑ "الفهرست - طوسي - صفحة ٢٠٧".
- ↑ خلاصة الأقوال - علامة حلي - صفحة ٣٢٨.
- ↑ لسان الميزان لابن حجر العسقلاني الجزء الخامس الصفحة ٣٠١.
- ↑ ابن الجوزي (2006 م)، عرفان محمد حمور (المحرر)، أخبار الظراف والمتماجنين، بيروت - لبنان: دار الكتب العلمية، ص. 69، مؤرشف من الأصل في 7 أكتوبر 2020.
- ↑ أحمد عطية الله (1963 م)، القاموس الإسلامي: موسوعة للتعريف بمصطلحات الفكر الإسلامي، القاهرة - مصر: مكتبة النهضة المصرية، ج. 4، ص. 217،.
- ↑ فخر الدين الرازي؛ معه بحث في الصوفية والفرق الإسلامية/ للأستاذ مصطفي عبد الرازق (1982 م)، علي سامي النشار (المحرر)، اعتقادات فرق المسلمين والمشركين، بيروت - لبنان: دار الكتب العلمية، ص. 65.
- ↑ أبو الحسن الأشعري (2016 م)، محمد محيي الدين عبد الحميد (المحرر)، مقالات الإسلاميين واختلاف المصلين، القاهرة - مصر: دار الطلائع للنشر والتوزيع، ج. الأول، ص. 94–95.
- سفینه البحار، محدث قمی، ماده هشتم.
- معجم الرجال الحدیث، سید ابوالقاسم خویی، ج ۹، ص ۲۷۱.
- تاریخ بغداد، شمسالدین ذهبی، ج۱۳، ص ۳۰.
- تاریخ طبری، ج ۱۰، ص ۵۹۲، چاپ لیدن.