زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
 

تورات از آیات خدا (قرآن)





یکی از مصادیق آیات آفاقی، تورات است. در این مقاله آیات مرتبط با آیه بودن تورات معرفی می‌شوند.


۱ - آیه بودن تورات



نزول تورات، از مصاديق آيات نازل شده خدا:

۱. وءامِنوا بِما انزَلتُ مُصَدّقًا لِما مَعَكُم ولا تَكونوا اوَّلَ كافِرٍ بِهِ ولا تَشتَروا بِايتى ثَمَنًا قَليلًا وايىَ فَاتَّقون. و به آنچه نازل كرده‌ام (قرآن) ايمان بياوريد كه نشانه‌هاى آن با آنچه در كتابهاى شما است كاملا مطابقت دارد، و نخستين كافر به آن نباشيد، و آيات مرا به بهاى ناچيزى نفروشيد (به خاطر در آمد مختصرى نشانه‌هاى قرآن و پيامبر اسلام را كه در كتب شما موجود است پنهان نكنيد) و تنها از من (و مخالفت دستور من) بترسيد (نه از مردم). منظور از «آيات» در اين آيه، آيات تورات است.

۲. من قبل هدىً لّلنّاس وأنزل الفرقان إنّ الّذين كفروا بايت اللّه لهم عذاب شديد واللّه عزيز ذو انتقام. (همان كسى كه) کتاب را بحق بر تو نازل كرد، كه با نشانه‌هاى كتب پيشين، منطبق است، و" تورات" و" انجيل" را. پيش از آن، براى هدایت مردم فرستاد، و (نيز) كتابى كه حق را از باطل مشخص مى‌سازد، نازل كرد، كسانى كه به آيات خدا کافر شدند، كيفر شديدى دارند، و خداوند (براى كيفر بدكاران و كافران لجوج،) توانا و صاحب انتقام است. در این آیه خداوند خطاب به پیامبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌وآله مى‌فرمايد: خداوندى كه پاينده و قيوم است" قرآن را بر تو فرستاد كه با نشانه‌هاى حق همراه و با نشانه‌هاى کتب آسمانی پيشين، كاملا تطبيق مى‌كند همان خدايى كه تورات و انجیل را پيش از قرآن براى راهنمايى و هدايت بشر نازل كرد" (نَزَّلَ عَلَيْكَ الْكِتابَ بِالْحَقِّ مُصَدِّقاً لِما بَيْنَ يَدَيْهِ وَ أَنْزَلَ التَّوْراةَ وَ الْإِنْجِيلَ مِنْ قَبْلُ هُدىً لِلنَّاسِ‌). سپس مى‌افزايد" همچنين قرآن را كه حق را از باطل جدا مى‌سازد نازل كرد" (وَ أَنْزَلَ الْفُرْقانَ‌). و بعد از اتمام حجت و نزول آيات از سوى خداوند و گواهى فطرت و عقل بر صدق دعوت پيامبران، راهى جز مجازات نيست، و لذا در آيه فوق- به دنبال بحثى كه در باره حقانیت پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله و قرآن مجيد گذشت، مى‌فرمايد:" كسانى كه به آیات خدا كافر شدند كيفر شديدى دارند" (إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا بِآياتِ اللَّهِ لَهُمْ عَذابٌ شَدِيدٌ).

۳. وانَّ مِن اهلِ الكِتبِ لَمَن يُؤمِنُ بِاللَّهِ وما انزِلَ‌ الَيكُم وما انزِلَ الَيهِم خشِعينَ لِلَّهِ لا يَشتَرونَ بِايتِ اللَّهِ ثَمَنًا قَليلًا اولكَ لَهُم اجرُهُم عِندَ رَبّهِم انَّ اللَّهَ سَريعُ الحِساب. بعضى از اهل كتاب كسانى هستند، كه به خداوند و آنچه بر شما نازل شده، و آنچه بر خود آنان نازل گرديده، ايمان دارند، در برابر (فرمان) خدا خاضعند، و آيات خدا را به بهاى ناچيزى نمى‌فروشند، پاداش آنها نزد پروردگارشان است، خداوند سریع الحساب مى‌باشد (و به سرعت حساب تمام اعمال نيك آنها را كرده و به آنان پاداش مى‌دهد). مقصود از «ما أنزل إليهم» تورات و انجيل است.

۴. انّا انزَلنَا التَّورةَ فيها هُدىً ونورٌ يَحكُمُ بِهَا النَّبِيّونَ الَّذينَ اسلَموا لِلَّذينَ هادوا والرَّبنِيّونَ والاحبارُ بِمَا استُحفِظوا مِن كِتبِ اللَّهِ وكانوا عَلَيهِ شُهَداءَ فَلا تَخشَوُا النّاسَ واخشَونِ ولا تَشتَروا بِايتى ثَمَنًا قَليلًا ومَن لَم يَحكُم بِما انزَلَ اللَّهُ فَاولكَ هُمُ الكفِرون. ما تورات را نازل كرديم كه در آن هدایت و نور بود و پيامبران كه تسلیم در برابر فرمان خدا بودند، با آن، براى يهوديان حكم مى‌كردند و (همچنين) علماء و دانشمندان به اين كتاب الهى كه به آنها سپرده شده بود و بر آن گواه بودند، داورى مى‌نمودند، بنا بر اين (از داورى كردن بر طبق آیات الهی) از مردم نهراسيد و از من بترسيد و آيات مرا به بهاى ناچيز نفروشيد و آنها كه به احكامى كه خدا نازل كرده حكم نمى‌كنند كافرند.

۲ - پانویس


 
۱. بقره/سوره۲، آیه۴۱.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱، ص۲۰۶.    
۳. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج ۱، ص ۲۱۰.    
۴. آل‌عمران/سوره۳، آیه۳.    
۵. آل‌عمران/سوره۳، آیه۴.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲، ص۴۱۰.    
۷. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲، ص۴۲۰.    
۸. آل‌عمران/سوره۳، آیه۱۹۹.    
۹. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۳، ص۲۳۰.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج ۲، ص ۹۱۷.    
۱۱. مائده/سوره۵، آیه۴۴.    
۱۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۴، ص۳۸۹.    


۳ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۱، ص۴۳۰، برگرفته از مقاله «مصادیق آیات آفاقی (تورات)».    
مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۹، ص۲۳۷، برگرفته از مقاله «تورات از آیات خدا».    


رده‌های این صفحه : آیات الهی | تورات | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.