زمان تقریبی مطالعه: 7 دقیقه
 

خروج یمانی





براساس روایات معصومان (علیهم‌السلام)، حرکت یمانی، سمبلی از یک قیام بر حق در مقابل انحراف و گمراهی موجود در دوران غیبت خواهد بود.


۱ - مراد از یمانی



یمانی مردی است به نام حسن یا حسین
[۱] شبلنجی، نور الابصار، ج۱، ص۱۷۲، بیروت، ۱۹۹۶م.
[۲] کاظمی، سیدمصطفی، بشاره الاسلام، ص۱۷۵، نجف، ۱۳۸۲ ق.
که از فرزندان زید بن علی
[۳] کاظمی، سیدمصطفی، بشارة الاسلام، ص۱۸۷، نجف، ۱۳۸۲ ق.
و از شیعیان امیرالمؤمنین است و از صنعای یمن خروج کرده
[۵] قزوینی، محمدکاظم، الامام المهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، ص۲۲۷، بیروت، ۱۹۹۵ م.
و با سفیانی و خراسانی در یک روز و یک ماه و یکسال قیام می‌کند و قیام آنها همچون دانه‌های گردنبند پشت سر هم و منظم خواهد بود و در هر طرفی بدی و سختی هست و بیچاره کسی که با آن‌ها در افتد و در بین آن‌ها هیچ گروهی راست‌تر از یمانی نیست و هنگامی‌ که او قیام کند، فروختن اسلحه برای مردم و هر مسلمانی ممنوع است. هرگاه یمانی قیام کرد، به سوی او برو که پرچم او پرچم هدایت است و نباید مسلمانی با او مقابله کند. پس کسی که چنین کند اهل جهنم است؛ چراکه او به سوی حق و راه مستقیم دعوت می‌کند.
برای ظهور و قیام حضرت صاحب الامر پنج علامت حتمی وجود دارد. یکی از علائم حتمی ظهور، طبق روایات ائمه معصومین (علیهم‌السلام) خروج یمانی می‌باشد.
از مطالب ذکر شده در رابطه با یمانی چندین نکته به دست می‌آید:

۲ - کمک به قیام



اینکه گفته شده است که هرگاه یمانی قیام کرد به سوی او برو، منظور این نیست که حتماً واجب باشد که به سوی او بروی؛ بلکه استحباب را می‌رساند و در واقع می‌خواهد بفرماید اگر می‌خواهی به سوی پرچمی بروی و عزم جنگیدن داری تا قبل از قیام حضرت، پرچم یمانی بهترین پرچم‌هاست که تو را به سوی حضرت رهنمون است؛ و الا می‌توانی جزو این سپاه نباشی و پس از ظهور، خود را به مکه برسانی و مستقیماً جزو یاران حضرت بقیه الله (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) باشی.

۳ - اجمال در روایت و رفع آن



شاید دلیل اجمال روایت (منع فروش اسلحه در قصه یمانی) این باشد که حضرت به خاطر احتمال سوء استفاده کفار و منافقان از این گفتار آن را به صورت مجمل بیان کرده‌اند تا مسلمین در وقت و زمان خاص خودش بتوانند با تطبیق شرایط و احوال زمان بر حدیث، منظور امام (علیه‌السلام) را درک نمایند.
در احادیث فراوانی وارد شده است که هر کس از شما برای ظهور قائم (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) اسلحه‌ای را مهیا کند، هر چند یک تیر باشد، امید است همین که این نیت را داشته باشد، حق تعالی او را از اصحاب و یاوران حضرتش قرار دهد.

۴ - برتر بودن پرچم یمانی



اگر بخواهیم مقایسه‌ای بین پرچم یمانی و پرچم سفیانی داشته باشیم، مسلم است که پرچم یمانی بهتر است؛ لکن ممکن است روایت گفته باشد بین پرچم‌های دیگری که در آن زمان در مقابل سفیانی و اعوان و انصارش بلند می‌شوند نظیر پرچم خراسانی و... اگر می‌خواهید با سفیانی مقابله کنید، پرچم یمانی هدایت‌شده‌ترین پرچم‌ها به سوی صاحبتان است و زیر پرچم یمانی بروید.
ممکن است یمانی خصوصیت خاصی نسبت به فرماندهان دیگر پرچم‌ها داشته باشد که نسبت به آن‌ها برتری داده شده است؛ مثل این‌که مستقیماً از خود حضرت دستور بگیرد و یا این‌که برنامه ریزی‌هایی که برای جنگ با سفیانی انجام می‌دهد به نحو عالی و ماهرانه‌تری باشد و... که به هر حال ائمه معصومان (علیهم‌السلام) این امر را بهتر می‌دانند که به مسلمانان پرچم یمانی را توصیه می‌کنند.

۵ - بیان روایات



در این‌جا به بیان چند روایت می‌پردازیم:

۵.۱ - حدیثی از امام صادق


امام صادق (علیه‌السلام) فرمودند:
سه کس در یک سال و در یک روز قیام می‌کنند، خراسانی و سفیانی و یمانی و در بین این سه پرچم بهترین پرچم‌ها از یمانی است: زیرا پرچمی است که به حق دعوت می‌کند.

۵.۲ - حدیثی دیگر


اخبرنا محمد بن همام قال حدثنا جعفر بن محمد بن مالک الفزاری قال حدثنی عبدالله بن خالد التمیمی قال حدثنی بعض اصحابنا عن محمد بن ابی عمیر عن ابی ایوب الخزاز عن عمر بن حنظلة عن ابی‌عبدالله (علیه‌السلام) انه قال للقائم خمس علامات ظهور السفیانی و الیمانی و الصیحة من السماء و قتل النفس الزکیة و الخسف بالبیداء.
امام جعفر صادق (علیه‌السلام) فرمود: «علامات ظهور قائم ما پنج چیز است: ظهور سفیانی و یمانی، صیحه آسمانی، کشته شدن نفس زکیه و فرو بردن سرزمین بیداء (گروهی از انسان‌ها)».

۵.۳ - حدیثی از امام باقر


«سیف بن عمیرة عن بکر بن محمد عن ابی‌عبدالله (علیه‌السلام) قال: " خروج الثلاثة السفیانی و الخراسانی و الیمانی فی سنة واحدة فی شهر واحد فی یوم واحد و لیس فیها رایة اهدی من رایة الیمانی لانه یدعو الی الحق"».
امام باقر (علیه‌السلام) در ضمن یک حدیث طولانی می‌فرماید: «خروج سفیانی و یمانی و خراسانی در یک سال و یک ماه و یک روز واقع خواهد شد، با نظام و ترتیبی همچون نظام یک رشته که به بند کشیده شده، هر یک از پی دیگری...، در میان پرچم‌ها، راه‌نماتر از پرچم یمانی نیست، که آن پرچم هدایت است؛ زیرا دعوت به صاحب شما می‌کند، و هنگامی که یمانی خروج نماید، خرید و فروش سلاح، برای مردم و هر مسلمانی ممنوع است، و چون یمانی خروج کرد، به سوی او بشتاب، که همانا پرچم او پرچم هدایت است و هیچ مسلمانی را روا نباشد که با آن پرچم مقابله نماید؛ پس هر کس چنین کند، از اهل آتش خواهد بود؛ زیرا او به سوی حق و راه مستقیم فرا می‌خواند».
بنابراین با توجه به روایات معصومان (علیهم‌السلام)، حرکت یمانی، سمبلی از یک قیام بر حق در مقابل انحراف و گمراهی موجود در دوران غیبت خواهد بود.

۶ - پانویس


 
۱. شبلنجی، نور الابصار، ج۱، ص۱۷۲، بیروت، ۱۹۹۶م.
۲. کاظمی، سیدمصطفی، بشاره الاسلام، ص۱۷۵، نجف، ۱۳۸۲ ق.
۳. کاظمی، سیدمصطفی، بشارة الاسلام، ص۱۸۷، نجف، ۱۳۸۲ ق.
۴. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۲، ص۲۷۵، بیروت، مؤسسه الوفاء، ۱۴۰۴ ه. ق.    
۵. قزوینی، محمدکاظم، الامام المهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف)، ص۲۲۷، بیروت، ۱۹۹۵ م.
۶. یزدی حائری، علی، الزام الناصب فی اثبات الحجة الغائب، ص۶۷، بیروت، اعلمی، ۱۹۸۴، چاپ پنجم.    
۷. شیخ طوسی، محمد بن حسن، الغیبة، تهران، مکتبة الصدوق، ص۴۴۶، ۱۳۹۷ ه. ق.    
۸. شیخ طوسی، محمد بن حسن، الغیبة، تهران، مکتبة الصدوق، ص۴۴۶، ۱۳۹۷ ه. ق.    
۹. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۶۶، بیروت، مؤسسه الوفاء، ۱۴۰۴ ه. ق.    
۱۰. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، بیروت، موسسه الوفا، ۱۴۰۴، ج۵۲، ص۲۱۰.    
۱۱. شیخ طوسی، محمد بن حسن، الغیبة، قم، مؤسسه معارف اسلامی، ۱۴۱۱ ه ق، ج۱، ص۴۴۶.    
۱۲. نعمانی، محمدابراهیم، الغیبة، ص۲۵۲، باب۱۴، انتشارات مکتب صدوق، تهران، ۱۳۹۷ه. ق.    
۱۳. مفید، محمد بن نعمان، الارشاد، ج۲، ص۳۷۵، نشر کنگره بزرگ داشت شیخ مفید، قم، ۱۴۱۳ه-ق، (۲جلد در یک مجلد).    
۱۴. نعمانی، محمدابراهیم، الغیبة، ص۲۵۶، باب۱۴، انتشارات مکتب صدوق، تهران، ۱۳۹۷ه. ق.    


۷ - منبع



سایت پژوهه، برگرفته از مقاله «خروج یمانی»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۱۱/۰۳.    
سایت پژوهه، برگرفته از مقاله «علائم ظهور»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۰۳/۰۱.    
پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «علایم ظهور حضرت مهدی»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۰۴/۲۱.    



رده‌های این صفحه : مهدویت | نشانه های ظهور




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.