زبان میانجی جهانی
زبان میانجی جهانی، زبان بینالمللی یا زبان مشترک جهانی زبانی است که برای تماس و ارتباط میان مردمی با ملیتها و زبانهای گوناگون بهکار میرود. یک زبان میانجی همیشه بهعنوان زبان دوم و بینالمللی بهکار برده میشود و قصد جایگزینیِ زبانهای ملی موجود را ندارد.
تاریخ
تاریخ زبان میانجی جهانی همیشه درطول تاریخ برای هرنوع ارتباط دوستانه یا غیردوستانه بوده است. زبان میانجی جهانی به دو دوره باستان و نوین تقسیم میشود:
در دنیای باستان
در دنیای غیرمدرن و باستانی از زبان فارسی باستان، عربی میتوان نام برد که زبان رسمی کشورهای مختلفی بودهاست؛ از جمله ترکیه، هندوستان، پادشاهی بنگاله و…
در دنیای مدرن
به زبانهای انگلیسی، فرانسوی، اسپانیایی و … هر کدام تا حدودی نقش زبان میانجی (جهانی) را در بخشهای بهخصوصی از جهان بازی میکنند ولی، زبانهای فراساختهٔ اسپرانتو، ایدو، اینترلینگوا و … برای نیل به این هدف در مقیاس کل جهان، طراحی و ساخته شدهاند.
اسپرانتو
موفقترین و پرمتکلمترین آنها تاکنون زبان اسپرانتو بودهاست، که یونسکو نیز تابهحال دو قطعنامه در مورد آن تصویب کرده و به تمامی کشورهای عضو خود توصیه کردهاست تا آموزش زبان اسپرانتو را در مدارس و دانشگاههای خود وارد سازند.
دیگر زبانها
زبانهای اسپانیایی، فرانسوی، روسی، عربی و ماندارین که در گسترهٔ پهناوری به عنوان زبان دوم و کمکی بکار رفتهاند، گاهی به سطح میانجی جهانی نزدیک شدهاند.
در سیاست
در جهان نوین اکثر سیاستمداران تمایل صحبت به پرگویشترین زبان غیربومی هستند. امروزه انگلیسی پرگویشترین زبان غیربومی در جهان است. اکثر سیاستمداران زبان انگلیسی را تا حدودی متوجه میشوند. آنگلا مرکل، امانوئل مکرون، شینزو آبه،
نگارخانه
شاه و کندی به انگلیسی صحبت می کردند
شاه و کارتر به انگلیسی صحبت می کردند
مارگارت تاچر و محمدرضا پهلوی در کاخ نیاوران (۱۹۷۸)
امیرعبداللهیان و لیز تراس به انگلیسی صحبت کردند
جستارهای وابسته
- زبان میانجی نو
- زبان جهانی
منابع
- ↑ Bodmer, Frederick. The loom of language and Pei, Mario. One language for the world.