زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

سیدجواد مجتهد کرمانی





حاج سیدجواد مجتهد کرمانی، از علمای خیر و منتفذ برجسته و مجاهد ایران در قرن سیزدهم هجری بود.


۱ - معرفی اجمالی



وی اصالتاً اهل شیراز بود و تحصیلات مقدماتی را نزد پدرش در آن شهر انجام داد. آنگاه به زیارت حج رفت و دو سال در مکه ماند و در ۱۲۴۴ ق به کرمان آمد و در این سفر ملتزم حضور هلاکومیرزا (فرزند حاکم فارس)‌ بود مدتی بعد به شیراز بازگشت و تا بعد از ۱۲۵۰ ق در آن شهر ماند. در ۱۲۵۳ یا ۱۲۵۴ ق دوباره به کرمان رفت و پس از هجرت آخوند ملا علی اکبر، امام جمعه آن شهر شد و باخواهر حاجی محمد کریمخان قاجار، پیشوای شیخیه کرمان، ازدواج کرد.

۲ - فعالیت‌های علمی و سیاسی



وی در مدرسه معصومیه کرمان به تدریس فقه و اصول و حکمت و عرفان اشتغال داشت و حاج ملا هادی سبزواری مدتی نزد او تلمذ نمود. اعتمادالسلطنه در المآثر و الآثار از مقام علمی‌ او چنین تمجید می‌کند: «عالم ربانی و اوحدی بلاثانی بود. در فقه و اصول و فنون معقول از جمله فحول معدود می‌گردید. وی را ملاذ اسلام و کَهْف انام و حافظ احکام و هرچه از این گونه بوده باشد گفتن به جا و درخورست».
در ۱۲۷۳ ق پس از تصرف بندر بوشهر توسط نیروهای انگلیسی، حاج سیدجواد مجتهد به همراه گروهی از علمای کرمان از جمله حاج محمد کریمخان قاجار، ملا محمد مجتهد، ‌آقا محمدکاظم مجتهد و آخوند ملا احمد بر ضد آنها اعلام جهاد نمودند ودر نامه‌ای به ناصرالدین شاه آمادگی خود و داوطلبان کرمانی را در جنگ با نیروهای انگلیسی اعلام داشتند. در قسمتی از این فتوا آمده بود«… پیشوایان ملت و دین که مروج آئین‌اند و حامی‌ اسلام و مسلمین … در صدور محافل و رؤوس منابر، خاص و عما را به شورش و ازدحام پیوسته از پی تحریص و ترغیب‌اند که سراسر خرد و بزرگ و سیاه و سفید و اُناث و ذُکور و عالم و جاهل در تهیه اسباب دفاع و هنگامه اجتماع خیزند و به مال و جان و خدم و حشم، جدال را شور قتال انگیزند…».

۳ - روحیات اخلاقی



در ۱۲۸۶ ق به دستور ناصرالدین شاه قاجار، شهاب الملک (حاکم کرمان) مدرسه‌ای برای تدریس و سکونت طلاب وی در کرمان بنا کرد. حاج سید جواد مجتهد علاوه بر مقام بالای علمی، دارای کمالات اخلاقی و عرفانی و حسن سلوک نیز بود و از همین رو مورد احترام عموم مردم کرمان قرار داشت. وی ابنیه متعددی در کرمان احداث کرد که از جمله‌ آنها می‌توان شبستان مسجد جامع مظفری، باغ ریگ آباد و کاروانسرای هندی‌ها را نام برد.

۴ - وفات



اودر ۱۰ ذیقعده ۱۲۸۷ ق در کرمان درگذشت و در مقبره‌ای که در جوار مشتاقیه برای خود ساخته بود دفن شد.
[۱] وزیری، احمد علی خان، تاریخ کرمان، ج۲، ص۷۸۲.
[۲] روزنامه وقایع اتفاقیه، ج۳، ص۲۰۶۴.
[۳] صنیع‌الدوله، محمد حسن، المآثر و الآثار، ج۱، ص۲۰۷.
[۴] صنیع‌الدوله، محمد حسن، المآثر و الآثار، ج۲، ص۶۷۵.
[۵] صنیع‌الدوله، محمد حسن، المآثر و الآثار، ج۲، ص۶۷۶.
[۶] سپهر کاشانی، محمدتقی، ناسخ التواریخ، سلاطین قاجاریه، ج۳، ص۱۴۰۷.


۵ - پانویس


 
۱. وزیری، احمد علی خان، تاریخ کرمان، ج۲، ص۷۸۲.
۲. روزنامه وقایع اتفاقیه، ج۳، ص۲۰۶۴.
۳. صنیع‌الدوله، محمد حسن، المآثر و الآثار، ج۱، ص۲۰۷.
۴. صنیع‌الدوله، محمد حسن، المآثر و الآثار، ج۲، ص۶۷۵.
۵. صنیع‌الدوله، محمد حسن، المآثر و الآثار، ج۲، ص۶۷۶.
۶. سپهر کاشانی، محمدتقی، ناسخ التواریخ، سلاطین قاجاریه، ج۳، ص۱۴۰۷.


۶ - منبع


دانشنامه های انقلاب اسلامی و تاریخ اسلام، فرهنگنامه علمای مجاهد، برگرفته از مقاله «سیدجواد مجتهد کرمانی».    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.