قزاقستان

از دانشنامه‌ی اسلامی
قزاقستان در جهان

قزاقستان (به قزاقی: Қазақстан ، به روسی: Казахстан) کشوری است در آسیای میانه. پایتخت آن آستانه است. وسعت قزاقستان ۲٬۷۱۷٬۳۰۰ کیلومتر مربع است و جمعیت آن در سال ۲۰۰۵ میلادی ۱۵٬۱۰۰٬۵۰۰ نفر تخمین زده شده است.

تاریخچه

اولین ساکنان منطقه قزاقستان، اقوام ترک در اوایل قرن هشتم قبل از میلاد بودند. در قرن سیزدهم، این منطقه توسط امپراتوری چنگیزخان مغول تصرف شد. پس از مرگ او، این امپراتوری بین فرزندان او قسمت شد و قزاقستان کنونی به چاگادای، پسر چنگیزخان رسید. ولی قسمت غربی و بیشتر قسمت‌های شمالی به گنقیز، نوه چنگیزخان رسید.

سیاست

شکل سیاست در قزاقستان از نوع ریاست جمهوری است و رییس جمهور در راس کشور و دولت قرار دارد. قدرت اجرایی دست دولت بوده و قدرت قانونی دست دولت و پارلمان می‌باشد. در حال حاضر، رییس جمهور این کشور نورسلطان نظربایف است که در ۴ دسامبر۲۰۰۵ میلادی انتخاب شد.

جغرافیا

جمهوری قزاقستان کشوری است که بخش بزرگی از آسیای میانه و شمالی را به خود اختصاص داده است. این کشور با مساحت ۲٬۷۱۷٬۳۰۰ کیلومتر مربع نهمین کشور بزرگ جهان به شما می‌آید، و از اروپای غربی بزرگتر است. قزاقستان هم‌مرز کشورهای روسیه، قزقیزستان، ترکمنستان، ازبکستان، چین و دریای خزر است.

با وجود وسعت این کشور، بیشتر آن از نوع کویری و استپ است و چگالی جمعیت آن تنها ۶ نفر در هر کیلومتر مربع است. میزان جمعیت که در در سال ۱۹۸۹ بیش از ۱۶ میلیون نفر بود، پس از استقلال قزاقستان و مهاجرت‌های زیاد به کشورهای دیگر به ۱۵ میلیون در سال ۲۰۰۶ تقلیل یافت. این کشور در زمان شوروی یکی از جمهوری‌های اتحاد شوروی بود، و هم‌اکنون یکی از اعضای کشورهای مستقل همسود است.

شهرهای بزرگ آن به ترتیب آلماآتا (آلماتی) با حدود ۱٫۵ میلیون نفر ، آستانه (آستانا) و کاراگاندا با حدود ۷۰۰ هزار نفر هستند. از شهرهای دیگر قزاقستان می‌توان آترائو، آکتائو، چیمکند (شیمکنت)، پاولودار، پتروپاولسک و اوست کامنگورسک را نام برد.

فرهنگ

زبان قزاقی زبانی است از زبان‌های ترکی‌تبار که خود زیر شاخه از زبانهای اورال-آلتای هستند. قبلاَ این سرزمین همراه با مناطقی از قرقیزستان، ترکمنستان و ازبکستان به ترکستان معروف بود.

صنعت

کشف و استخراج نفت در مناطق غربی در کنار دریای خزر، این کشور را جزو کشورهایی با درصد رشد بالا در میان جمهوری‌های اتحاد شوروی سابق قرار داده است.

پایگاه فضایی بایکونور در کشور قزاقستان قرار دارد و قدیمی‌ترین پایگاه فضایی جهان است. یوری گاگارین نخستین انسان فضانورد از این پایگاه به فضا سفر کرد. این پایگاه در دوران شوروی سابق و به خاطر موقعیت جغرافیایی مناسب در جمهوری قزاقستان ساخته شد. پس از فروپاشی شوروی، کشور روسیه این پایگاه را تا سال ۲۰۵۰ از قزاقستان اجاره کرده است.

منبع

قزاقستان، سایت رحماء.

کشورهای اسلامی
آسیا * ایران * ترکیه * سوریه * عراق * عربستان * فلسطین * یمن * آذربایجان * اردن * ازبکستان * افغانستان * امارات متحده عربی * بحرین * برونئی * بنگلادش * تاجیکستان * عمان * قرقیزستان * قطر * لبنان * مالزی * پاکستان * کویت * مالدیو * قزاقستان * ترکمنستان
آفریقا * تونس * اتیوپی * الجزایر * تانزانیا * ساحل عاج * سنگال * سودان * سومالی * لیبی * مالی * مصر * موریتانی * موزامبیک * نیجر * نیجریه * چاد * کامرون * گابن * گامبیا * گینه * سیرالئون * کومور * جیبوتی * بورکینافاسو * گینه بیسائو * کنگو * جمهوری غنا * جمهوری عربی صحرا * توگو
سایر قاره ها * آلبانی (اروپا) * بوسنی هرزه گوین (اروپا) *سورینام (آمریکا)